Oekraine25 mrt '14 06:51

Rusland lijkt niet onder de indruk van dreigende G7-sancties

Auteur: Thijs Baas

Rusland krijgt te maken met nieuwe sancties van de G7 als het land niet meewerkt aan een oplossing voor het conflict om De Krim. De G7 veroordelen in een officiële verklaring de, volgens hen, illegale poging van Rusland om De Krim te annexeren.

De zeven leiders zullen in juni zonder Rusland verder overleggen in Brussel, en dus niet in Sotsji. Dat is de uitkomst van het overleg dat de G7-leiders gisteren in Den Haag hadden. Volgens Bert Jan Verbeek, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Radboud Universiteit, is komt de schorsing van Rusland ondanks het gedegen vooroverleg, als een behoorlijke verrassing.

Anderzijds komt de G7 regelmatig zónder Rusland erbij, dus het is niet iets heel nieuws. De G7 is immers geen club zoals de VN, met een formeel lidmaatschap, benadrukt Verbeek; de G7 regelt de regelgeving onderling. De Russische minister van Buitenlanse Zaken Lavrov wees er in een verklaring fijntjes op dat er ook nog zoiets is als de G20. "Maar Rusland wil graag gezien worden als een belangrijke wereldmacht, met wiens belang rekening wordt gehouden, dus zo'n schorsing blijft een trap tegen de schenen."

Minderheden
Lavrov en zijn Oekraïense ambtgenoot Andrij Desjchitsia zochten gisteren in Den Haag voorzichtig toenadering, zegt Verbeek. "Er zullen afspraken moeten komen over Oekraïense troepen op de Krim, maar ook over Oekraïense minderheden, zoals tataren en de Russische minderheid in Oekraïene. Ze moeten komen tot pragmatische afspraken over dit soort kwesties. Als Lavrov de duimschroeven had aangetrokken bij zijn Oekraïense collega, was dat wel naar buiten gekomen."

Militaire middelen zullen niet worden ingezet in de Krim, verwacht Verbeek. De diplomatieke gesprekken lijken dan ook vooral bedoeld om te voorkomen dat het het oostelijk deel van Oekraïne wordt bezet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen