Oekraine16 apr '14 16:46

'NAVO-maatregelen voor Oost-Europa zijn symboolpolitiek'

Auteur: Pieter van den Akker

De NAVO stuurt extra vliegtuigen en schepen naar Oost-Europa ter verdediging van de oostelijke lidstaten. Secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO weigert aantallen te noemen, maar volgens Rob de Wijk van het Haags Centrum voor Strategische Studies moeten we ons er niet te veel van voorstellen.

"De Baltische staten hebben onvoldoende eigen vliegtuigen om patrouilles te kunnen vliegen boven het gebied. Eigenlijk hebben ze helemáál niks. Dus dat wordt nu gedaan door de bondgenoten", legt De Wijk op BNR uit.

"Nederland heeft het ook eens een keer gedaan en dat wordt nu dus kennelijk uitgebreid. Dat betekent er langs de grens met Rusland meer vliegtuigen gaan vliegen. Normaal gesproken zijn er dat een stuk of vier, soms acht, maar dat zullen nu grotere aantallen worden."

Symboolpolitiek
Volgens De Wijk is de actie van de NAVO een symbolische maatregel. "Hij is militair natuurlijk wel significant, omdat je daarmee aangeeft dat je bang bent voor agressie van de kant van Rusland. Dat is iets dat je niet wil. Het is symboliek omdat je een interventie van de kant van de Russen niet kan tegenhouden. Dat is onmogelijk. Hoeveel het er op het water zijn? Nou, volgens mij vaart er niet al te veel rond op het ogenblik. Ze zullen er wel een aantal fregatten naar toesturen, maar in zekere zin is dat ook symboliek. Daar geef je dus ook mee aan van 'ga nou niet te ver en voer geen actie uit ergens in de Baltische staten. Want anders is het menens'."

De Wijk vindt het interessant dat Rasmussen zei dat de paraatheid van de strijdkrachten op het vasteland wordt vergroot. Dat betekent dus niet meer strijdkrachten, maar dat ze in hogere mate van paraatheid komen. Je kan je voorstellen dat dat geldt voor strijdkrachten die nu al in de Baltische staten of in Polen zijn gelegerd."

'Oekraïense actie fiasco'
Dan de anti-terreuractie in Oekraïne zelf. Manschappen van het Oekraïense leger zijn dan wel in het oosten van het land, maar trouw aan de interim-regering in Kiev zijn ze niet, zegt correspondent Olaf Koens. "Die zijn dus overgelopen. Ze hebben de Oekraïense vlag gestreken en de Russische vlag over hun voertuigen gehesen. Dat betekent simpelweg dat deze anti-terreur operatie van Oekraïense zijde een groot fiasco is."

Gerelateerde artikelen