Oekraine17 apr '14 11:56Aangepast op 17 apr '14 15:01

Timmermans: Russen moeten ophouden met stoken

Auteur: Eva Oude Elferink

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft geen hoge verwachtingen van de gesprekken die Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en de Europese Unie vandaag voeren over de situatie in Oost-Oekraïne. "Het zou al een doorbraak zijn als het gesprek überhaupt plaatsvindt."

Dat zei de minister bij aanvang van de wekelijkse ministerraad.

De vier partijen komen vandaag samen in het Zwitserse Genève om de aanhoudende conflicten tussen pro-Russische demonstranten en het regeringsleger in het oosten van het land te bespreken. "De situatie daar is nog altijd zeer gespannen", zegt Timmermans. "Ik maak me daar grote zorgen over."

Mislukking
Vooralsnog lijkt de militaire operatie in Oekraïne uit te lopen op een totale mislukking. Gister nog werden militaire voertuigen veroverd door pro-Russische betogers. Minister Timmermans noemt het 'prijzenswaardig' dat te midden van die chaos de Oekraïense autoriteiten en het leger zich terughoudend blijven opstellen in het gebruiken van geweld.

"Ik hoop dat de onoverzichtelijke situatie die daar heerst, verbeterd kan worden op het moment dat de Russen eindelijk eens ophouden met stoken."

Gesprek
Het gesprek dat de verschillende partijen vandaag voeren, is een eerste stap, stelt de minister. Hij verwacht niet dat het aanbod van Nederland en andere NAVO-lidstaten om materieel te leveren ter bescherming van de oost-grens van Oekraïne dat gesprek in de weg zal staan. "Wat er gebeurt, is dat de NAVO zijn reguliere oefenprogramma en reguliere activiteiten enigszins aanpast om bondgenoten in het Oosten wat meer zekerheid te geven. Dat vind ik heel normaal."

Hetzelfde geldt volgens de minister voor de rol die Nederland daarbij speelt. "Wat wij doen, is wat we eerder ook al hebben gedaan, namelijk dat we met F16’s het luchtruim boven Baltische landen in de gaten houden. Daar gaan we mee door. Wellicht gaan we ook een aantal schepen leveren aan heel reguliere NAVO-activiteiten. Dus niemand kan dit zien als een bijdrage aan escalatie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen