Oekraine7 mrt '14 12:29Aangepast op 7 mrt '14 13:46

Timmermans: Krim-referendum volledig onwettig

Auteur: Marjan van den Berg

Het referendum op De Krim is volledig onwettig. Dat zegt minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Het parlement van de Krim organiseert over anderhalve week een referendum over aansluiting bij Rusland.

Timmermans heeft er geen goed woord voor over. “Het is in strijd met de grondwet van Oekraïne, het is in strijd met de internationale afspraken die over de Krim zijn gemaakt, óók ondertekend door Rusland. Dus op geen enkele manier kan de internationale gemeenschap dit referendum serieus nemen.”

Aanpak EU
EU-regeringsleiders dreigden Rusland gisteren met harde economische sancties en schortten overleg over vrijer reizen naar de EU voor Russen op. Volgens Timmermans moet je de Russen stevig aanpakken, en is dat gisteren ook gebeurd. “Ik denk dat dit een goede manier is om aan te geven dat de Europese Unie bereid is ook verder te gaan in de komende dagen en weken, indien nodig, om hieruit te komen.”

Aan de andere kant, zegt de minister: “Je hebt de Russen wel nodig om eruit te komen. Je moet de Russen wel openingen bieden om in het gesprek te komen, om ook naar hen te luisteren, waarom zij vinden dat ze hier hebben moeten optreden.”

Timmermans voegt er voor de duidelijkheid wel aan toe het “totaal oneens” te zijn met het optreden van Rusland op de Krim.

Illegaal
De Russen hebben inmiddels uitgesproken de Krim te willen opnemen als het schiereiland daar in een referendum toe zou besluiten. Europese landen hebben een conferentie in het Estlandse Narva het "illegale referendum'' over afscheiding van Oekraïne fel veroordeeld.

De ministers van Buitenlandse Zaken van twaalf landen in het noorden, midden en oosten van Europa willen dat de Europese Unie een waarnemersmissie naar Oekraïne stuurt en stelden dat de grenzen van Oekraïne worden geschonden.

De Poolse minister Radoslav Sikorski zei dat de EU haar defensie moet versterken en beter moet zijn voorbereid op crises.

De conferentie is in Narva vrijwel op de grens met Rusland, 130 kilometer ten zuidwesten van Sint-Petersburg. Veel landen op de conferentie grensden ooit aan de Sovjet-Unie of waren onderdeel van het door Moskou gedomineerde Oostblok. De deelnemers zijn Hongarije, Polen, Slowakije,Tsjechië, de drie Baltische staten en de vijf Noord-Europese landen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen