Oekraine21 aug '14 07:35

Oekraine stelt Russisch konvooi nieuwe eisen aan de grens

Auteur: Pieter van den Akker

De eerste vrachtwagens van het Russische hulpkonvooi zijn aangekomen bij de grens met Oekraïne, melden Russische media. Het hulpkonvooi is al anderhalve week onderweg naar het oosten van Oekraïne. Volgens Harald Doornbos, correspondent in Donetsk, lijkt het er op dat in ieder geval enkele vrachtwagens de grens mogen passeren.

"De Oekraïense autoriteiten hebben op het laatste moment gezegd dat ze weer extra papieren nodig hebben om die acht vrachtwagens door te laten. Ze zeggen dat er eerst vier door gaan. Vergeleken met de ongeveer 280 vrachtwagens die er staan te wachten, is dat een kleine hoeveelheid. Maar het is in ieder geval meer dan niets", vertelt Doornbos op BNR.

Compromis
"Er zit nu een klein beetje schot in de zaak. Het Russische konvooi met vrachtwagens met hulpgoederen voor Oekraïne staan er al dagenlang. In het algemeen wordt dit gezien als dat er een soort compromis is bereikt tussen de Oekraïners en de Russen.”

Op de plek waar de grens wordt overgestoken staan douaniers van het separatistenkamp. “Maar er is een derde partij, een onafhankelijke partij, aanwezig: het internationale Rode Kruis. Dat houdt een oogje in het zeil en kijkt of wat er in de vrachtwagens zit. Zitten er geen wapens in? Zitten er geen soldaten in? Ze doen dat natuurlijk omdat Kiev heeft gezegd dat het nauwelijks controle over de grens heeft."

'Kiev' zegt dat het Russische konvooi eventueel door kan als het Rode Kruis vaststelt dat er geen wapens of soldaten in zitten. Opmerkelijk, vindt hij: 

Hart vasthouden
Stel dat ze vandaag de grens oversteken. Is dat dan positief nieuws of kleeft er een gevaar aan? “Dan gaan ze dus een oorlogsgebied in. Iedereen houdt dan toch enigszins z’n hart vast: wat kan er dan gebeuren? Het kan beschoten worden of er kunnen andere incidenten ontstaan.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen