Oekraine21 jul '14 10:35

VN-Veiligheidsraad stemt om 21 uur over resolutie vliegramp

Auteur: Pieter van den Akker

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt maandagavond om 21 uur Nederlandse tijd over een resolutie over de vliegramp in Oekraïne. Dat heeft de Britse ambassadeur bij de VN, Mark Lyall Grant, gezegd.

De tekst van de resolutie is opgesteld door Australië en stuitte op Russische bezwaren. Daarop is het document op twee punten aangepast, aldus Grant. De Russische vertegenwoordiger bij de VN Vitali Tsjoerkin hield de kaarten nog voor de borst. Gesprekken zondagavond laat waren 'nuttig', aldus de ambassadeur. "We hebben iets opgesteld, laten we bekijken hoe het morgen uitpakt'', tekende persbureau ITAR-TASS op uit zijn mond.

Timmermans naar New York
Minister Timmermans is in New York om te overleggen met de Verenigde Naties en leden van de VN-Veiligheidsraad over de afwikkeling van de vliegramp. Volgens premier Rutte gaat hij daar de internationale coalitie voor een snelle berging van de lichamen uitbouwen.

Ondertussen zeggen de Amerikanen bewijs te hebben dat het de separatisten waren die MH17 hebben neergehaald. Dat hebben ze op de website van de Amerikaanse ambassade in Kiev gezet.

'Veiligheidsraad logische plek'
"De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is natuurlijk de meest voor de hand liggende plek om zo internationaal mogelijk te veroordelen wat er is gebeurd", reageert correspondent Reinout van Wagtendonk vanuit de VS.

 

Van Wagtendonk: "Als vertegenwoordiger van het land met de meeste getroffenen moet minister Timmermans daar natuurlijk bij zijn. Als Nederlandse vertegenwoordiger namens al die slachtoffers heeft hij bijna vanzelfsprekend moreel gewicht om andere landen daarin mee te krijgen. De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, is er ook bij in New York.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen