Oekraine25 jul '14 05:33Aangepast op 25 jul '14 06:19

Obama wil strengere sancties tegen Rusland

Auteur: ANP Nieuws

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat er steviger sancties worden opgelegd aan Rusland. Dat heeft hij minister-president Mark Rutte in een telefoongesprek laten weten.

In een verklaring van het Witte Huis zegt Obama dat Rusland nog geen stappen heeft gezet om de situatie in Oekraïne te de-escaleren sinds de vliegramp vorige week, waarbij alle 298 inzittenden omkwamen. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zijn er sterke aanwijzingen dat de pro-Russische separatisten daarvoor verantwoordelijk zijn, en worden zij nog altijd bewapend door Rusland.

Op die manier kunnen de separatisten hun aanvallen tegen de Oekraïense strijdkrachten voortzetten. Zowel Obama als Rutte vinden het volgens het Witte Huis ontoelaatbaar dat Rusland voor destabilisatie zorgt zonder dat het daar een prijs voor betaalt.

Obama heeft ook met de Australische premier Tony Abbott contact gehad. Ze zijn het erover eens dat internationale onderzoekers onmiddellijk toegang moeten hebben tot de rampplek, aldus het Witte Huis. Minister-president Rutte drong daar eerder ook al op aan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen