Oekraine23 jul '14 08:01

'Obama en Rutte bezorgd over houding Russen'

Auteur: Pieter van den Akker

De Amerikaanse president Barack Obama en premier Mark Rutte vinden dat Rusland harder aangepakt moet worden, als het doorgaat met het steunen van gewelddadige separatisten in Oekraïne. Dat maakte het Witte Huis woensdag bekend, nadat de politici elkaar dinsdag telefonisch hadden gesproken.

Obama tekent het condoleanceregister voor de slachtoffers
Obama tekent het condoleanceregister voor de slachtoffers

Obama en Rutte zouden zich zorgen maken over 'aanvullend bewijs dat Rusland doorgaat met het sturen van wapens en strijders om de separatisten te steunen, terwijl het zelf bezig blijft met een troepenopbouw', lieten de Amerikanen weten.

Geen bewijs
Amerikaanse inlichtingendiensten hebben gisteravond gezegd dat Rusland de omstandigheden heeft geschapen voor het neerhalen van het Malaysia Airlines vliegtuig boven Oekraine. Maar de Amerikanen hebben geen bewijs dat de Russen rechtstreeks betrokken waren bij het neerhalen van de MH17.

Correspondent Reinout van Wagentdonk: "Ze bedoelen dat het ondersteunen van de separatisten, het geven van militaire training en wapens, - zeg maar gewoon het opjutten - de omstandigheden hebben gecreëerd.

 

"Dan hadden er dus ook geen luchtdoelraketten onder beheer van de rebellen kunnen staan en had het niet kunnen gebeuren", concludeert hij.

'Mildere conclusie'
Dat is de redenering van de Amerikanen, zegt Van Wagtendonk. "Maar dat is een conclusie die een stuk minder hard klinkt dan een aantal dagen geleden. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei maandagmorgen nog heel stellig - hij suggereerde in ieder geval zonder veel slagen om de arm - dat er bewijs van rechtstreekse Russische betrokkenheid. Dat bewijs is door de Amerikaanse inlichtendiensten niet geleverd."

De veiligheidsdiensten zeggen dan ook dat ze denken dat het een fout is van de pro-Russische separatisten. Hoe ze daar bij komen? "Als het inderdaad per ongeluk is gebeurd, dan komt mogelijk, zeggen de Amerikanen, door fout geïnterpreteerde radarinformatie. Volgens de Amerikanen zijn de radarbeelden die binnenkomen op apparatuur die hoort bij de lanceerinstallatie van de gebruikte luchtdoelraket , op zichzelf vaag. Te rudimentair om te kunnen zien of het bijvoorbeeld om een passagiersvliegtuig of militair vliegtuig gaat."

Tweede radarsysteem
Om zeker te zijn van je doel, zeggen deze Amerikaanse analisten, hoort er een tweede, meer geavanceerd, radarsysteem ook gebruikt te worden. "Die separatisten hadden wel het wapen, zeggen de Amerikanen, maar kennelijk niet de kennis en de training om er 'goed' mee om te gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen