Oekraine18 apr '14 16:14Aangepast op 18 apr '14 18:18

Oekraïne dreigt separatisten met actie

Auteur: BNR Webredactie

Er komt 'concrete actie', als pro-Russische activisten ook na de paasdagen overheidsgebouwen in het oosten van Oekraïne bezet houden. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Andrij Desjtsjytsia gezegd tijdens een persconferentie.

 De bewindsman zei te hopen dat de spanningen tijdens de feestdagen afnemen.

De pro-Russische separatisten die in de Oost-Oekraïense stad Donetsk een regeringsgebouw bezet houden, zijn niet van plan te vertrekken. Ze verwerpen het akkoord dat Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie donderdag sloten, omdat de huidige Oekraïense regering in hun ogen illegaal is.

Volgens het akkoord moeten alle illegale gewapende groepen in Oekraïne worden ontwapend en bezette overheidsgebouwen in het oosten van het land worden teruggegeven.

Volksrepubliek
De groepering, die zich de Donetsk Volksrepubliek noemt, zegt het regeringsgebouw pas te verlaten als de 'illegale' regering in Kiev het parlement en de presidentsgebouwen heeft verlaten. Ook zeggen ze geen partij te zijn geweest bij de gesprekken in Genève en door te gaan met hun strijd voor autonomie.

'Akkoord functioneert niet'
Voormalig Rusland-correspondent Wierd Duk verwacht weinig van de ultimatums. "De autoriteiten in Kiev hebben wel vaker ultimatums gesteld en vervolgens hebben ze daar weinig aan gedaan. Ze hebben troepen gestuurd maar dat heeft weinig uitgehaald, want een deel daarvan weigerden te vechten. Het is vooral opmerkelijk omdat dit betekent dat het akkoord niet functioneert."

Niet gehoord
Volgens hem voelen de demonstranten in het oosten zich niet gehoord. "De pro-Russische rebellen zeggen: niemand heeft voor ons onderhandeld gisteren. Wij zaten niet aan die tafel, dus wij zijn niet van plan om de wapens af te geven. Er dreigt een escalatie op de grond die totaal in tegenspraak is met wat er in Genève werd gesloten."

Gerelateerde artikelen