Oekraine8 mei '14 16:22Aangepast op 9 mei '14 02:29

'Bevolking Donetsk stemt ook over aansluiting bij Rusland'

Auteur: Thijs Baas

De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne zetten hun referendum over autonomie door. Sterker: er komt ook een tweede referendum over aansluting bij Rusland, meldt correspondent Stef Heinink. En dat kan zorgen voor nieuwe onrust.

De separatisten gaan met hun volhardendheid in tegen de oproep van president Poetin om het referendum uit te stellen. En dat is opvallend en interessant, zegt correspondent Stef Heinink. "Het wijkt af van ons beeld dat ze onder invloed staan van het Kremlin. Ik denk dat ze hun spierballen willen laten zien. Ze zijn zich er zeer van bewust dat de internationale media de ontwikkelingen in het gebied in de gaten houden. Ze hebben Poetin met name bedankt voor het onder de aandacht brengen van het referendum aan de hele wereld."

Opzetje
Toch sluit Heinink niet uit dat de achterliggende agenda een opzetje is om het beeld te logenstraffen dat de separatisten onder volledige invloed van het Kremlin staan. "Er komt ook een tweede referendum op 18 mei. Waar het eerste referendum gaat over de vraag of het volk de onafhankelijkheidsverklaring ondersteunt, gaat het tweede referendum over de vraag of het volk de aansluiting van de regio Donetsk bij Rusland ondersteunt."

Van diverse kanten, onder meer vanuit de EU, wordt gevreesd voor nieuwe onrust, na de betrekkelijke rust van gisteren. "De gemoederen zijn in beweging. Ook de regering in Kiev is bereid met de politieke krachten te overleggen in de regio om naar een compromis te handelen. En dan nu dit nieuws dat er toch een referendum doorgaat, zelfs over de aansluiting bij Rusland."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen