Oekraine13 mei '14 08:23

Geeft Russisch leger gehoor aan oproep separatisten?

Auteur: Melvin Captein

Pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne vinden dat het Russische leger de steden Donetsk en Luhansk moet beschermen. De steden hebben zichzelf uitgeroepen tot republiek maar worden door niemand erkend, zelfs niet door Rusland.

In Donetsk stemde zondag bijna 90 procent van de stembusgangers voor zelfbestuur. In Loehansk ruim 96 procent. Donetsk en Luhansk zoeken nadrukkelijk aansluiting bij Rusland, en willen daarover opnieuw een referendum houden.

Volgens Oekraine watcher Geert-Jan Hahn reageert de Oekraïense regering "niet van harte" op het voornemen van de steden. "Kiev is alle grip kwijt op de regio's, waar de pro-Russische sentimenten zo zijn aangewakkerd dat het spel compleet op de wagen is. Morgen organiseert de OVSE (de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) een rondetafelconferentie. Maar het wordt nog een hele kluif alle partijen aan tafel te krijgen. Partijen uit het oosten van het land, die het gezag niet erkennen, zouden dan toch naar Kiev moeten komen om over een diplomatieke oplossing te komen."

Propaganda-stop
Hahn vindt het moeilijk te voorspellen hoe Rusland zal reageren op der verzoeken vanuit Donetsk en Luhansk. "De Russen hebben eerder wat gas teruggenomen van hun propaganda. Zij hadden liever niet dat in het oosten een referendum werd georganiseerd. Nu is dat toch gebeurd, en Rusland vindt wel dat de uitkomst gerespecteerd moet worden. Op een beschaafde manier, zonder geweld. Nu is de vraag of de Russen voet gaan zetten in die volksrepublieken."

Strijd in een strijd
Het Oekraïnese leger zal in dat geval waarschijnlijk geen poging ondernemen het grondgebied terug te veroveren, verwacht Hahn. "Dat leger functioneert niet. Het leger en ook de regering proberen vat te krijgen op pro-Russische separatisten die overal in het land vuurtjes stoken. Maar het draagvlak voor hen is weg. De interim-president kraamt vooral oorlogsretoriek uit. Dat moet je niet willen. Het leger kan zich beter niet provocatief opstellen en de diplomatieke weg blijven behandelen. Dan komt er misschien nog een oplossing."

Door de aankomende verkiezingen van 25 mei is er volgens Hahn sprake van "een strijd in een strijd". "De eerste wedstrijd is de presidentsverkiezing. Daarnaast is er ook nog een burgemeestersverkiezing op dezelfde datum. Kiev heeft al drie jaar geen officiële burgemeester meer. Alle partijen hebben bij die verkiezingen verschillende belangen, terwijl het land als geheel in brand staat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen