Oekraine27 mei '14 00:03Aangepast op 27 mei '14 08:31

'Veel doden bij strijd om vliegveld Donetsk'

Auteur: ANP Nieuws

Bij gevechten onder meer om het vliegveld van Donetsk zijn volgens het separatistische kamp maandag tientallen doden gevallen.

Volgens milities die bij de luchthaven slaags zijn geraakt met Oekraïense strijdkrachten, is vlakbij een vrachtauto met gewonden bij een luchtaanval getroffen. Daarbij zouden meer dan 35 doden zijn gevallen.

De Oekraïense strijdkrachten bestoken separatisten ook vanuit de lucht. Er wordt volgens Russische media maandagavond niet alleen hevig gevochten om het vliegveld, maar ook om het station en het regeringscentrum in de stad die 575 ten zuidoosten van de hoofdstad Kiev ligt. Dat centrum is het hoofdkwartier geworden van de pro-Russische separatisten die er de Volksrepubliek Donetsk uitriepen.

Thuisgebleven
“Op dit moment is het rustig in Donetsk", vertelt correspondent Floris Akkerman op BNR. "Gisteravond hoorde ik nog tot laat doffe dreunen in de stad. Nu is het stil, je hoort er niets van. Ook het verkeer komt langzaam tot gang. Het is wel rustiger dan normaal, lijkt het. Ik denk dat veel mensen uit voorzorg toch thuis zijn gebleven.”

“Het is natuurlijk een drama wat er zich in Donetsk afspeelt”, vindt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. Toch ziet hij een lichtpuntje: “Ik heb de indruk dat Porosjenko toch wel een aardige route inzet. Dat kan hij doen, want hij heeft soms wel eens ruzie met de Russen. Soms is hij anti-Rusland, maar soms ook pro. In de loop der jaren heeft hij geweldig grote zaken met hen gedaan."

"De Russen willen graag een volledige federalisatie van Oekraïne met Oost-Oekraïne, formeel dan misschien nog wel deel uitmakend van Oekraïne, maar feitelijk veel meer van Rusland. Dat zonder formeel deel te worden van Rusland. Dat schijnt toch steeds meer de koers te zijn waarop Moskou aanstuurt. Ik heb de indruk dat Porosjenko de man is die daar wel oren naar heeft en van zichzelf denkt dat hij zo’n soort formule wel kan uitonderhandelen. Daarbij levert iedereen een beetje in en krijgt iedereen een beetje wat ‘ie wil.”

Gerelateerde artikelen