Oekraine27 mei '14 12:11

Rebellen: ongeveer 100 doden in Donetsk

Auteur: BNR Webredactie

De hevige gevechten in de Oost-Oekraïense stad Donetsk hebben aan meer dan 50 pro-Russische separatisten het leven gekost. Ook ongeveer 50 ongewapende burgers zouden de dood hebben gevonden.

Dat zei de 'premier' van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, Alekasandr Borodaj, dinsdag. Het dodental is niet door anderen bevestigd. De burgemeester van Donetsk zei maandagavond dat zeker 40 mensen waren omgekomen.

De gevechten begonnen maandag en gingen dinsdag door. Zij begonnen op de luchthaven van Donetsk, waar milities van de separatisten slaags raakten met Oekraïense militairen. De tegenstanders van de regering in Kiev werden ook door vliegtuigen van de Oekraïense luchtmacht beschoten. Regeringstroepen hebben volgens minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken het vliegveld in handen.

Stadion in brand
Later op de dag werd er ook gevochten bij het station en andere delen van Donetsk, dat ongeveer 1 miljoen inwoners telt en een bolwerk van de separatisten is. Een ijshockeystadion werd in brand gestoken.

Volgens Avakov hebben de militairen ook een kamp van de separatisten in de stad Loehansk verwoest.

De strijdkrachten lanceerden het offensief, nadat de miljardair Petro Petrosjenko besprekingen met wat hij 'terroristen' noemde, had uitgesloten. Hij won zondag met grote overmacht de presidentsverkiezingen.

Gerelateerde artikelen