Oekraine4 mrt '14 15:28Aangepast op 4 mrt '14 17:01

Wientjes: Europa moet één vuist maken tegen Rusland

Auteur: Eva Oude Elferink

Europa moet net als de Verenigde Staten een sterk en verenigd geluid laten horen over de toestand in Oekraïne. Dat zegt Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW, in BNR Wereldveroveraars. "Een situatie als deze bewijst eens te meer dat het belang van de Europese Unie niet moet worden onderschat."

De Europese Unie reageert nu niet daadkrachtig genoeg, vindt Wientjes. "Dat komt omdat de tegenstellingen tussen landen in Europa er nog steeds zijn. Er is nog niet echt sprake van een gemeenschappelijke buitenlandse politiek of een gemeenschappelijke Europese defensiepolitiek."

Terwijl dat volgens Wientjes juist nodig is. "Zeker wanneer de wereld om Europa heen steeds onrustiger wordt, is het belangrijk dat we één buitenlandstrategie hebben. Nederland als apart land heeft geen enkele invloed. Nederland is ook kwetsbaar. Denk aan de grote importen van energie van Rusland naar Nederland."

Afhankelijk
Om diezelfde reden is Wientjes terughoudend over eventuele economische sancties, iets waar de Verenigde Staten al mee heeft gedreigd. "Onze economische band met Rusland is ongeveer 30 miljard, in- en export bij elkaar opgeteld. Dat is dus een grote partner voor ons, daarin moeten we voorzichtig zijn."

Tegelijkertijd is die afhankelijkheid tweezijdig, stelt de VNO-NCW-voorzitter. "De Russen hebben ons ook nodig. Je kunt wel zeggen dat we afhankelijk zijn van Russisch gas, maar Rusland is afhankelijk van euro’s en dollars voor de verkoop van zijn gas."'

Één Europa
Wientjes verwacht dan ook niet dat de economische betrekkingen tussen Nederland en Rusland snel minder zullen worden. Dat neemt volgens hem niet weg dat Europa stevige taal moet uiten. "Ik sta volledig achter wat minister Frans Timmermans heeft gezegd, alleen moet je dat wel als één Europa doen."

Dit is dan ook een duidelijke boodschap aan alle euro-sceptici, concludeert Wientjes. "Al die gedachten over terug naar de gulden, weg uit de Europese Unie, worden eigenlijk weer gelogenstraft als je ziet wat er in de wereld om ons heen gebeurt."

BNR Wereldveroveraars
Het hele interview met de voorzitter van VNO-NCW is vanavond te horen om half acht in het programma Wereldveroveraars, gepresenteerd door Meindert Schut.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen