Oekraine4 mrt '14 06:57

Gespannen gelatenheid in Oost-Oekraïne

Auteur: Thijs Baas

Amerika heeft de militaire samenwerking met Rusland stopgezet. Hiermee voegt Obama de daad bij het woord, want de Amerikaanse president wil Rusland isoleren.

In het oosten van Oekraïne is het op dit moment relatief rustig, zegt Geert-Jan Hahn vanuit Donetsk. In Oost-Oekraïne heerst vooral gelatenheid; als de Russen binnenvallen, zij het zo. Ze verlangen naar rust, stabiliteit en geen chaos, desnoods mét de Russen. Toch was het een beetje spannend, toen een aanvoerder van de Russische vloot geruchten over een Russisch ultimatum de wereld inslingerde. "Maar dat was onzin, het was niet waar."

In Donetsk slaagde een klein clubje pro-Russische betogers erin het overheidsgebouw te bezetten en een referendum te laten komen, en dat verspreidt zich naar Odessa, Charkov, dus het lijkt of het vuurtje zich aan het verspreiden is, en van dag tot dag moeten we kijken of de vlam niet in de pan slaat. Op de Krim is het relatief rustig, maar de Russen rukken wel steeds verder op. Er zijn signalen dat bij Charkov troepen zijn gesignaleerd, evenals in Donetsk. Als Poetin op zijn imperialistische toer is, is hij wellicht heel moeilijk te stoppen.”

Vaarwater
De Russische en Amerikaanse marine zochten juist steeds meer toenadering, zegt correspondent Reinout van Wagtendonk. "Die samenwerking bestond voornamelijk uit onderlinge havenbezoeken en overleg tussen hoge officieren, zodat ze elkaars acties begrijpen, want voor je het weet zit je letterlijk in elkaars vaarwater. Een beetje ironisch, want nu hebben ze die afstemming misschien wel het hardst nodig."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry komt vandaag naar Kiev, in eerste instantie om zijn solidariteit te betuigen. Optrekken naar Kiev, zeker tijdens de aanwezigheid van Kerry, zou van de Russen uit echt een schending zijn, zegt correspondent Reinout van Wagtendonk. En ook Hahn voorziet dat Kerry weinig te vrezen heeft. "Kerry wordt door de bevolking van Kiev best enthousiast onthaald. Of het olie op het vuur is weet ik niet, in eerste instantie gaat het vooral om het masseren van de verhoudingen."

Gerelateerde artikelen