Oekraine23 jul '14 06:12Aangepast op 23 jul '14 20:08

Dag van Nationale Rouw

Auteur: BNR Webredactie

De vlaggen halfstok en heel Nederland was vanmiddag een minuut stil. De eerste 40 slachtoffers van de vliegtuigramp zijn overgebracht naar een kazerne in Hilversum. Het is voor het eerst sinds 1962 dat de nationale rouw is afgekondigd; het laatst gebeurde dat na het overlijden van koningin Wilhelmina.

20:01 uur: Morgen komen er opnieuw slachtoffers van de vliegtuigramp aan. Vanuit de Oost-Oekraïense stad Charkov worden opnieuw tientallen kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp naar Nederland overgebracht. Twee militaire transportvliegtuigen, een uit Nederland en een uit Australië, zullen samen 74 lijkkisten vervoeren.

19:48 uur: Alle lijkwagens zijn binnen. Langzaam zoekt het publiek weer een weg uit de massa. Verslaggever Renee van Heteren zag de wagens binnenrijden. "Er zijn heel veel mensen uit Hilversum en omgeving die zich geroepen voelden om hier te staan." (audio)

19:45 uur: Een voor een rijden de lijkwagens door de hekken van de kazerne in Hilversum binnen. Er staat ontzettend veel publiek langs de kant. Af en toe klinkt er applaus.

19:44 uur: Verslaggever Jeroen Stans spreekt een van de vele geëmotioneerde toeschouwers langs de A2 en vroeg wat zij het meest indrukwekkend vond. "De stilte. De stilte van de mensen. Eerst een applaus en dan opeens was alles stil. Kippenvel, echt om te huilen als je dit ziet." (audio)

19:40 uur: De rouwstoet rijdt onder verslaggever Jeroen Stans door. "Wat een volk en wat ontzettend indrukwekkend." (audio)

19:38 uur: Het laatste stuk van de route die de stoet van 40 rouwauto's met de lichamen van slachtoffers van de vliegramp volgt, staat vol met mensen. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is het "heel druk'' bij de afrit Bilthoven/Maartensdijk van de A27, waar de colonne de snelweg verlaat en richting de Korporaal van Oudheusdenkazerne gaat. "De politie is ter plaatse, het is er heel erg druk.'' Ook langs de kant van de weg tussen de afrit en de kazerne staan heel veel mensen de stoet op te wachten.

19:27 uur: Ruim een uur voordat de Amsterdamse stille tocht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne van start gaat, kleurt de Dam woensdagavond langzaam wit. Meer dan 1700 mensen hebben zich via Facebook aangemeld voor de herdenking, die particulieren hebben georganiseerd. Om 20.00 uur vertrekt de stoet vanaf de Dam.

19:15 uur: Een pro-Russische rebellenleider in Oekraïne heeft erkend dat de separatisten de beschikking hadden over het BUK-raketsysteem. Dat is het systeem waarmee vermoedelijk het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines is neergeschoten. Aleksandr Chodakovski liet weten dat hij pas op het moment van de ramp had gehoord dat de rebellen de beschikking hadden over de luchtdoelraketten. Hij zei ook dat de raketten mogelijk vanuit Rusland naar Oekraïne zijn gebracht. Het luchtafweersysteem is volgens hem mogelijk teruggestuurd naar Rusland om bewijs te weg te werken.

18:38 uur: Rijkswaterstaat roept mensen op om niet pal langs de snelweg, op de vluchtstrook, te gaan staan in afwachting van de colonne rouwauto's. "Zoek een parkeerplaats of ga op een viaduct staan, maar niet direct langs de weg'', aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "En ga ook vooral niet oversteken op de snelweg.''

18:12 uur: Bij de Sint Joriskerk in Amersfoort waar vanavond een dienst voor bezinning en gebed plaatsvindt naar aanleiding van de vliegramp, is het aan het einde van de middag nog rustig. Vanaf 18.00 uur kunnen mensen de kerk in, een uur later begint de bijeenkomst, die live op Nederland 2 is te zien. Voor de deur stond even voor 18.00 uur een groepje mensen te wachten.

18:06 uur: De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft geen bewijs gevonden voor manipulatie van de zogeheten Cockpit Voice Recorder, een van de twee zwarte dozen, van het neergehaalde toestel van Malaysia Airlines. De recorder is "met succes uitgelezen'' en bevatte "gegevens van de ongevalsvlucht''.

17:28 uur: Provinciale wegen in de buurt van Hilversum zullen de komende dagen af en toe tijdelijk afgesloten worden om een colonne lijkwagens onderweg naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne te laten passeren. Het gaat om de N234 (van Soest naar Groenekan) en de N417 (van Utrecht naar Hilversum). De politie maakt de wegen vrij voordat de rouwstoet arriveert en sluit ze daarna af.

16:47 uur: Een colonne lijkwagens is rond kwart voor vijf vertrokken vanaf het vliegveld in Eindhoven. Ze vervoeren de eerste twintig lijkkisten met daarin de stoffelijke overschotten van slachtoffers van de vliegramp vorige week in Oekraïne.

16:21 uur: De 40 kisten worden nu in 40 lijkwagens geladen, waarna de stoet gaat vertrekken naar Hilversum. Daar liggen vele bloemen. Verslaggever Renee van Heteren sprak met een bloemenlegster. "Ik werk zelf op Schiphol en werkte zelf ook die dag. Ik voel me heel erg betrokken bij de slachtoffers. Zoveel leed voor zoveel mensen, dat grijpt heel erg in. Ik ben blij dat ze weer thuiskomen." (audio)

16:08 uur: Na aankomst van de eerste twee vliegtuigen met lichamen van de vliegtuigcrash in Oekraïne, is Nederland een minuut stil geweest. Op Eindhoven, waar de vliegtuigen landden, werd om 16.07 uur met het trompetsignaal Last Post de minuut stilte aangekondigd. Luister de aanloop naar de één minuut stilte op het vliegveld van Eindhoven terug.

15:58 uur: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aangekomen in Eindhoven, waar ze een ceremonie zullen bijwonen rond de aankomst van de eerste lichamen van de vliegtuigramp van vorige week.

15:50 uur:  De eerste lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn in Eindhoven. Een Nederlands militair transportvliegtuig landde rond kwart voor vier, met in zijn kielzog een Australisch toestel.

15:37 uur: Tal van internationale hoogwaardigheidsbekleders zijn in Eindhoven. Elk land dat slachtoffers heeft te betreuren na de vliegramp, heeft minimaal één hoogwaardigheidsbekleder gestuurd naar Eindhoven. Voor België is dat prins Laurent. Uit Maleisië zijn de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Transport aanwezig. Het Verenigd Koninkrijk heeft de minister van Economische Zaken gestuurd. Het Nederlandse koningspaar en premier Rutte zijn er woensdag ook bij, maar die worden pas vlak voor de landing van de vliegtuigen verwacht in Eindhoven.

 

15:12 uur: De Tweede Kamer debatteert vrijdagochtend over de vliegtuigramp in Oekraïne. Het debat wordt gevoerd met premier Mark Rutte en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), zo heeft de Tweede Kamer bekendgemaakt.

15:11 uur: Verslaggever Martijn de Rijk wacht in Eindhoven op het vliegtuig. "Ik sta hier in het grootste persvak waar ik van mijn leven in gestaan heb, met zo'n 360 collega's van de hele wereld." (audio). Bij de terugkomst van de eerste slachtoffers zijn onder andere de koning en koningin en premier Rutte aanwezig.

14:58 uur: De twee militaire vliegtuigen met de eerste 40 slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne worden om 15.50 uur verwacht op vliegbasis Eindhoven. Als de vliegtuigen naar het platform zijn getaxied wordt zo dicht mogelijk rond 16.00 uur de Last Post gespeeld en meteen erna een minuut stilte gehouden.

14:34 uur: Minister Frans Timmermans en zijn Australische collega van Buitenlandse Zaken, Julie Bischop, reizen morgen samen naar Oekraïne. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend. De bewindslieden spreken met de Oekraïense regering over de laatste stand van zaken rond de ramp met het toestel van Malaysia Airlines.

14:32 uur: Onder wrakstukken op de plek van de vliegramp in Oekraïne liggen nog 16 lichamen. Dat heeft de 'Volksrepubliek Donetsk' bekendgemaakt, meldt het Russische persbureau Itar-Tass. De doden liggen onder wrakstukken van de romp van de Boeing van Malaysia Airlines. De lichamen worden weggehaald en naar een trein met koelwagons gebracht in Torez, aldus de verklaring.

14:28 uur: Tijdens de minuut stilte van woensdagmiddag mogen mensen die rijexamen doen, dat even onderbreken. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) laat verder een theorie-examen dat precies om 16.00 uur in Rijswijk zou beginnen, iets later van start gaan.

14:03 uur: Uiterlijk vrijdag zullen alle lijkkisten met de stoffelijke overschotten van bijna 200 slachtoffers van de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines zijn overgebracht naar Nederland. Die verwachting sprak woensdag de Oekraïense vicepremier Volodimir Groysman uit. Hij was in Charkov bij het vertrek van het eerste Nederlandse militaire vliegtuig dat lijkkisten naar Eindhoven overbrengt.

13:31 uur: Tussen al het nieuws over de vliegramp en de Nationale Rouwdag door wordt bekend dat Russische rebellen twee Oekraïense gevechtsvliegtuigen hebben neergeschoten op zo'n 35 kilometer van de rampplek.

13:08 uur: Ina uit den Boogaard, bedrijfsmaatschappelijk werker bij GIMD, adviseert collega's van slachtoffers 'gewoon in hun normale ritme te blijven' en dus ook gewoon te blijven werken. "Het liefst wel. Werken, bij die groep blijven horen, contact hebben en je verhaal kunnen doen is ontzettend belangrijk. Ziek melden alleen in uiterste nood." (audio)

13:03 uur: Willem Overbosch, directeur van MKB Servicepunt MKBServicedesk over rouwen op de werkvloer: "Het is een moment waar je als ondernemer moet laten zien dat jij er staat voor je bedrijf en duidelijk de leider bent."(audio vanaf 2:03)"

12:41 uur: Het tweede vliegtuig met lichamen van slachtoffers van de vliegtuigcrash van vorige week, is vertrokken naar Nederland. Het Australische militaire vliegtuig, met aan boord 24 kisten, is rond half een (Nederlandse tijd) vertrokken vanaf het internationale vliegveld van Charkov.

12:25 uur: Hoe rouw je op de werkvloer? Door het hele land laten slachtoffers van de MH17 lege plekken achter bij bedrijven. Volgens experts is het belangrijk om als werkgever gerust te stellen, erover te praten en je als leider te tonen.

12:15 uur: Medewerkers van de Nederlandse ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn woensdag om 17.00 uur (16.00 uur Nederlandse tijd) ook een minuut stil ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp. Dat heeft een woordvoerder van Buitenlandse Zaken ter plaatse gezegd.

12:01 uur: Alle rechtbanken en gerechtshoven schorsen woensdag rond 16 uur hun zittingen. Medewerkers, procespartijen en bezoekers kunnen zo meedoen aan de minuut stilte, die wordt gehouden zodra de eerste vliegtuigen met slachtoffers van de vliegtuigcrash zijn geland in Eindhoven. Dat meldt de website Rechtspraak.nl.

11:52 uur: "Nederland voert overleg met tal van partners om de slachtoffers allemaal terug te brengen en de onderste steen boven te krijgen. De gesprekken gaan onder meer over de spoedige en veilige implementatie van de Veiligheidsraad-resolutie 2166. Hierbij wordt gewerkt aan diverse opties om die doelstellingen te verwezenlijken", zo laat Herman Quarles, directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst, aan BNR weten.

11:26 uur: De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is formeel begonnen aan het onderzoek naar de crash van het toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne. Dat heeft voorzitter Tjibbe Joustra gezegd. De onderzoekers kunnen alleen nog niet naar de plek waar het vliegtuig neerstortte. Dat kan pas als hun veiligheid kan worden gegarandeerd.

Het onderzoeksteam is wel begonnen met het verzamelen en analyseren van onder meer satellietbeelden, radarbeelden, foto's en informatie van de luchtverkeersleiding. Ook worden de zwarte dozen nu uitgelezen, in Groot-Brittannië. Joustra kan nog niet zeggen hoelang het onderzoek gaat duren. "Ik ben wel hoopvol dat we uiteindelijk tot de conclusie kunnen komen, wat er is gebeurd.''

11:11 uur: De Europese Commissie in Brussel heeft woensdag de slachtoffers van rampvlucht MH17 herdacht. De commissarissen uit de lidstaten van de Europese Unie hielden één minuut stilte, ook uit respect voor de dag van nationale rouw in Nederland.

11:09 uur: "Niemand, helemaal niemand krijgt ons klein.'' Dat schrijft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) woensdag op Facebook. Hij bedankt de mensen die hebben gereageerd op zijn toespraak in de VN-Veiligheidsraad naar aanleiding van de vliegramp.

"Een uur voordat de Veiligheidsraad zou beginnen, heb ik mijn gevoelens over deze tragedie, die ons land in het hart trof, getracht op papier te zetten. Velen van u laten mij nu weten dat onze gevoelens overeen komen. Dat laat zien hoe ons land in staat is tot grote medemenselijkheid en grote eensgezindheid. Niemand, helemaal niemand krijgt ons klein. Met u denk ik, zeker vandaag, aan de slachtoffers en hun dierbaren. Zij vertegenwoordigen het beste van onze natie en zij halen het beste uit onze natie naar boven'', aldus Timmermans.

Er was veel waardering voor de persoonlijke speech van de minister . Ook internationaal bleef de speech niet onopgemerkt. De Amerikaanse oud-president Bill Clinton refereerde eraan tijdens een rede voor een internationaal Aids-congres in Melbourne.

11:06 uur: Het eerste vliegtuig met lichamen van slachtoffers van de vliegtuigcrash van vorige week, is vertrokken naar Nederland. Het militaire vliegtuig steeg op iets voor elf uur woensdagochtend van het internationale vliegveld van Charkov. De toestellen met in totaal de eerste 40 lijkkisten worden later woensdag rond 16.00 uur verwacht op het vliegveld Eindhoven.

10.45 uur: Premier Mark Rutte zou een politiemacht onder de vlag van de Verenigde Naties naar het rampgebied in Oekraïne willen sturen. Hij zou dat hebben gezegd in een gesprek met de Oekraïense president Petro Porosjenko, zo meldden de Oekraïense media woensdagochtend op basis van een verklaring van de presidentiële persdienst.

De politiemacht moet bestaan uit landen die bij de ramp de meeste mensen hebben verloren. Dat betekent dat behalve Nederland ook onder meer Australië daar aan deel zou nemen. De agenten zouden het rampgebied moeten beveiligen om op deze manier een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de oorzaak van de ramp mogelijk te maken.

10.44 uur: " Ik denk dat geen enkele straf denkbaar is die recht doet aan de slachtoffers en nabestaanden ." Zo reageert Sjef van Gennip, directeur van Reclassering Nederland, op BNR.

10.42 uur: Woensdag worden 40 kisten naar Nederland gevlogen vanaf Charkov, niet 50 zoals eerder gezegd. Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse forensisch team in Charkov gezegd. Het Nederlandse Hercules transportvliegtuig brengt 16 kisten naar Eindhoven. Een Australische militaire toestel brengt nog eens 24 kisten naar Nederland.

10.20 uur: Het treinverkeer in Nederland staat woensdag toch 1 minuut stil. Dat heeft een woordvoerster van spoornetbeheerder ProRail namens de hele spoorsector laten weten. Aanvankelijk zouden de treinen om veiligheidsredenen niet stilstaan op de dag van nationale rouw.

Hoe laat de treinen nu stil zullen staan is nog onderwerp van overleg met het Rijk en Schiphol. "Ongepland stilstaan kan niet, we moeten dit goed voorbereiden'', aldus de woordvoerster.

10:03 uur: Wat hebben nabestaanden aan een dag van nationale rouw?

09:45 uur: Verslaggever Koen de Regt over het transport van de lichamen: "We weten niet precies hoeveel lichamen er aan boord van de trein zijn."

09:11 uur: 'Geen protocol voor rouw'

09.06 uur: A2 en A27 afgesloten voor colonne lichamen

08.04 uur:

08.03 uur: ' Obama en Rutte bezorgd over houding Russen '


07.22 uur:


07.17 uur:

07.07 uur
: Onderzoek naar MH17: wie doet wat?

07.06 uur: ' Wat van mensen zelf komt, is minstens zo authentiek '


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen