Oekraine23 jul '14 07:06Aangepast op 23 jul '14 09:10

'Wat van mensen zelf komt, is minstens zo authentiek'

Auteur: Pieter van den Akker

Nadat de eerste twee vliegtuigen met aan boord de stoffelijke resten van de MH17-slachtoffers in Eindhoven zijn geland, worden de lichamen overgebracht naar een kazerne in Hilversum. "Er zijn spontane bewegingen te zien van mensen die de lijkenauto's die naar Hilversum komen met bloemen opvangen langs de kant van de weg."

Pieter Broertjes tekent het condoleanceregister voor de slachtoffers
Pieter Broertjes tekent het condoleanceregister voor de slachtoffers

Die mensen willen zo hun respect tonen voor de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne, weet burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum, waar ook drie gezinnen woonden die omkwamen bij de vliegramp.

Speciale bijeenkomst
In zijn gemeente is vanmiddag een speciale bijeenkomst gepland, vertelt hij op BNR. "Wij hadden al een bijeenkomst gepland voor ambtenaren in het raadhuis, omdat die ook geraakt zijn door het verlies van familieleden of goede vrienden. Dat is om 15 uur en het zal eindigen om 16 uur met een minuut stilte."

Broertjes heeft niet veel tijd gehad om na te denken over de dag van vandaag:

 

De slachtoffers worden nadat ze in Eindhoven zijn aangekomen, in een politiecolonne overgebracht naar de Korporaal van Opheusden Kazerne in Hilversum. "Dat is in handen van Defensie", zegt Broertjes. "Die hebben dat georganiseerd. Wij zullen zorgen dat het verkeer van en naar de kazerne goed geregeld is. Verder moeten we zien wat er gaat gebeuren. Het is allemaal niet zo te voorspellen."

Veel vragen
De gemeente heeft voor de Hilversumse nabestaanden van de slachtoffers mensen aangewezen 'vanuit de ambtenarij om te zorgen dat alle vragen die nabestaanden hebben, worden beantwoord'. Broertjes: "Hele gezinnen zijn weg. Dat levert natuurlijk ontzettend veel vragen en complicaties op bij de grootouders of vrienden. We gaan goed regelen dat nabestaanden precies weten met wie ze te maken hebben. Dat kan je voor zo'n familie betekenen. Ik hoop dat dat goed gaat."

Geen protocol
De laatste keer dat heel Nederland rouwde is meer dan vijftig jaar geleden en daarom is het voor veel burgemeesters even wennen. Bernt Schneiders, voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Burgemeesters en burgemeester van Haarlem, kreeg dan ook vragen van andere burgemeesters hoe zij zich in deze situatie moeten opstellen. "Bij ons bureau kwamen wel tien tot twintig belletjes binnen wat dit precies inhoudt en of er een protocol voor is. Dat is er eigenlijk niet. Zoals de premier al zei: iedereen moet dat invullen op de manier die hem het best past."

Schneiders zelf denkt dat vooral stilte en rust belangrijk zijn om de rouwdag tot zijn recht te laten komen. "Noem het maar bezinning. Activiteiten die zich daar niet mee verhouden kun je als burgemeester ontmoedigen."

In zijn eigen stad deed hij dat door simpelweg met de organiserende partijen in gesprek te gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen