Akkoord politiemissie Oekraïne
Het Oekraïense parlement is akkoord met het plan om een grote internationale politiemissie naar Oost-Oekraïne te sturen.
Doel van die missie is dat de laatste stoffelijke resten en spullen van slachtoffers van de vliegramp kunnen worden geborgen. Nederland liet al weten dat er vele tientallen, mogelijk zelfs honderden politiemensen, marechaussees en forensische experts aan die missie zullen deelnemen als Oekraïne instemt.
Ook Australië en Maleisië hebben agenten beschikbaar gesteld. De politiemensen zullen dan waarschijnlijk wel pistolen bij zich dragen, maar dat is alleen voor persoonlijke veiligheid.
Voor het parlement was een enorme beveiliging op de been. Zwaar bewapende politieagenten en militairen stonden voor de ingang van het parlement en stuurden onder meer een groep van enkele tientallen betogende rechts-extremisten weg.
Verdrag
Nederland en de Oekraïense regering hadden maandag al een verdrag getekend dat onder meer ook het dragen van handwapens door politiemensen en marechaussees in Oekraïne mogelijk maakt.
De pistolen kunnen iets meer comfort en bewegingsruimte bieden, bijvoorbeeld als politiemensen een 'loslopend bendelid' of een crimineel tegenkomen, verklaarde minister Jeanine Hennis van Defensie. De handwapens zijn echter niet bedoeld om op te treden tegen separatisten, benadrukte ze.
"We moeten zo min mogelijk provocerend zijn.''
Het verdrag legt ook de basis voor een grotere inzet met gewapende militairen, maar volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is het 'zeer onwaarschijnlijk' dat het zover komt, liet hij eerder weten.
Kamer geïnformeerd
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft het Oekraïense rechtssysteem bestudeerd voor de Raad van Europa. Volgens hem is de Tweede Kamer al geïnformeerd over uit hoeveel mensen deze missie kan bestaan. “Naar de Kamer is gecommuniceerd dat er in totaal maximaal 500 mensen aan de repatriëringmissie kunnen deelnemen. Voor een overgroot deel zijn dat Nederlanders, maar ook Maleisiërs en Australiërs. Daar zitten er nu zo’n 150, maar zolang ze de rampplek niet kunnen bereiken, denk ik niet dat ze gaan uitbreiden naar 500. Want dan zitten er 500 mensen niets te doen.”
Twee missies
De vraag is hoe deze missie zich verhoudt met de missie met de marechaussee die nu in het oosten van Oekraïne is. Omtzigt: ““Er is een missie om te repatriëren. Die heeft het kabinet vorige week donderdag aangekondigd en vrijdag zijn er mensen naar toe gevlogen. En er is een tweede missie naar de oorzaak van het onderzoek. “
Beide missies waren goedgekeurd, ook door Oekraïne met een zogenaamd MOU, een memorandum of understanding. “De Oekraïense regering heeft daarbij de opdracht overgedragen aan Nederland. Het verdrag dat vandaag is goedgekeurd gaat over de bewapening."
Verdrag nodig
Daarvoor is natuurlijk een verdrag nodig, zegt Omtzigt. "Want normaal gesproken laat je niet iemand in je eigen staat toe om daar wapens te dragen. In dat verdrag is overigens ook geregeld dat indien het wapen gebruikt wordt, Nederland wel aansprakelijk is, maar dat er ook immuniteit geldt voor de marechaussees of ander leden van het onderzoeksteam die dat wapen gebruiken.”