Oekraine22 jul '14 17:00

Gerommel met wrakstukken op rampplek

Auteur: Marjan van den Berg

Er is inderdaad gerommeld met bewijsmateriaal op de rampplek in Oekraïne, zoals de OVSE vermoedt. In ieder geval zijn wrakstukken verplaatst, zegt BNR-correspondent Olaf Koens.

Maleisische experts inspecteren de rampplek
Maleisische experts inspecteren de rampplek

“Ik ben er de afgelopen dagen meerdere malen geweest: anderhalve dag na die crash, vervolgens gisteren ook nog eens en de dag daarvoor. En als je vergelijkt hoe het daar de eerste 48 uur allemaal bij lag en hoe het er nu bij ligt, daar zit een groot verschil in”, zegt Koens.

De BBC meldde vandaag dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vermoedt dat er wordt gerommeld met wrakstukken van het gecrashte toestel van Malaysia Airlines. De omroep meldt op basis van een OVSE-woordvoerder dat wrakstukken zijn 'veranderd' sinds de laatste keer dat de OVSE'ers op de plaats van de crash waren. In grote stukken is gesneden, zei de Canadees Michael Bociurkiw.

In verscheidende stukken zoals het staartstuk is gezaagd, zeggen waarnemers ter plekke. Met grote dieselaangedreven zagen zijn mannen in uniform te werk gegaan. Waarom ze het deden wilden ze niet zeggen. Een stuk van de romp is bijna in tweeën gezaagd.

Takelwagens
Koens bevestigt het verplaatsen van wrakstukken. “Brokstukken zijn verplaatst, je ziet takelwagens die dingen heen en weer slepen. Of erbij gezaagd is, heb ik eerlijk gezegd niet gezien. Langzaam maar zeker wordt dat een beetje opgeknapt, weggemoffeld, weggeruimd door die separatisten die het daar volledig voor het zeggen hebben.”

Niet alleen separatisten zitten aan de wrakstukken, ook plaatselijke hulpdiensten zijn ermee in de weer, zegt Koens. “Dat zijn mensen die zich normaal gesproken bezighouden met mijnrampen, auto-ongelukken en het redden van katjes uit de bomen – het is over het algemeen een vrij rustige regio – mensen die totaal niet getraind zijn in de afwikkeling van zulke enorme vliegrampen.”

De zwarte dozen van het toestel zijn in veiligheid. Deze werden afgelopen nacht door de rebellen overgedragen aan Maleisische functionarissen en zullen in Groot-Brittannië worden onderzocht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen