Oekraine28 feb '14 09:28

Oekraïense minister: Bezetting luchthavens is invasie

Auteur: Marjan van den Berg

Volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, hebben Russische militairen de controle over twee luchthavens op het schiereiland de Krim overgenomen. Hij spreekt van een “gewapende invasie” en “bezetting”.

Het gaat om de luchthavens van Sebastopol en Simferopol. In beide gevallen zou geen geweld zijn gebruikt. Van het vliegveld van Simferopol wordt gemeld dat het luchtverkeer niet wordt belemmerd. Wat de gewapende mannen van plan zijn, is onduidelijk. Correspondent Stef Heinink in Kiev: “Of het een symbolische actie is, of een concreet plan, daarover zijn geen details bekend.”

Vlaggen en uniformen
Volgens de BBC droeg de groep van ongeveer 50 mannen op het vliegveld van Simferopol Russische marinevlaggen, maar het is niet duidelijk of dit klopt en wat het precies betekent.

Persbureau Interfax meldt dat de mannen militaire uniformen dragen. Volgens ooggetuigen gaat het om dezelfde kleding als bij de mannen die gisteren het parlementsgebouw en de regionale regering van de Krim innamen. Daarbij werd toen de Russische vlag gehesen.

Etnische Russen
De etnische Russen op de Krim zijn fel gekant tegen de nieuwe regering in Kiev die aantrad na de val van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Die is naar Rusland gevlucht.

Volgens Heinink bestaat de vrees dat de spanningen in de Krim zullen overslaan naar andere pro-Russische gebieden in Oekraïne. “Met name in Donestk en Luhansk zijn erg veel etnische Russen. Het is niet uit te sluiten dat onder die bevolkingsgroepen mensen zijn die opnieuw pogingen gaan ondernemen om overheidsgebouwen te gaan bezetten.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen