Vrees voor Russisch imperialisme zet Baltische staten op scherp
Met de lange geschiedenis van Russisch imperialisme in het achterhoofd wordt het bezoek van de Amerikaanse vice-president Joe Biden aan Polen met extra aandacht gevolgd. Met name Letland en Estland hebben een grote Russische minderheid.
Vooral het door de Russische president Vladimir Poetin getekende decreet waarmee de Krim als soevereine staat wordt erkend, leidt tot extra onrust. Zo vrezen vooral de Baltische Staten dat zij de volgende prooi worden van Rusland. De morele steun van Biden is volgens Polen-correspondent Ekke Overbeek dan ook van harte welkom. "Officieel komt hij voor consultatie over de territoriale intgriteit en de verplichting tot wederzijdse verdediging, maar eigenlijk komt hij om de Russen te laten zien: 'hier kom je niet aan'."
De spanning in de Baltische staten én Polen loopt dan ook op, bevestigt Overbeek. Die komt voort uit de lange geschiedenis van Russisch imperialisme waar deze landen door de jaren heen mee te maken hebben gehad. De onafhankelijkheid en soevereiniteit van een democratisch Oekraïne wordt gezien als de beste garantie van hun eigen veiligheid. "En nu daar aan wordt geknabbeld, voelt men zich eigenlijk rechtstreeks bedreigd. Binnen Europa dringen Polen en de Baltische staten dan ook het actiefst aan om Rusland te straffen."
Europa
Het is de Europese twijfel en verdeeldheid die deze landen nu in de armen van de Verenigde Staten dringt. "Dat is minder economisch afhankelijk en deze landen hopen met Amerikaanse steun toch meer hun spierballen kunnen laten zien. Deze landen hebben in de wandelgangen altijd al gezegd dat je Rusland niet kunt vertrouwen. Daarom hebben ze de afgelopen jaren al geprobeerd de banden met de VS aan te halen."
Met artikel 5 van de NAVO in het achterhoofd hebben ze alles op alles gezet om een nauwe band met de Amerikanen te krijgen: met een raketschild waar veel over te doen was, Amerikaanse militaire presentie én met schaliegas om de Amerikanen ook economisch te triggeren. En Polen heeft flink bijgeleerd, oordeelt Overbeek: het land opereert nu een stuk diplomatieker dan pakweg vijf jaar geleden.