Oekraine16 sep '14 14:32Aangepast op 16 sep '14 18:36

Kiev kiest voor West en laat teugels Oost los

Auteur: BNR Webredactie

Oekraïne gaat nauwer samenwerken met Europa. Het zogeheten associatie- en handelsverdrag is dinsdagochtend zowel in het parlement in Kiev als in het Europese parlement goedgekeurd.

Even daarvoor hadden de Oekraïense parlementariërs ingestemd met een vrijere status voor de twee meest oostelijke regio's van het land, waar pro-Russische seperatisten juist fel gekant zijn tegen toenadering tot Europa.

Ondanks de ratificatie van het verdrag hebben de Europese Unie, Oekraïne en Rusland vrijdag besloten de toepassing en inwerkingtreding van het economische deel van het akkoord uit te stellen tot 2016. Daarmee moet de relatie tussen Moskou, Kiev en Brussel weer in rustiger vaarwater komen.

Fel verzet
Rusland heeft zich steeds fel verzet tegen de samenwerking. De vorige president Viktor Janoekovitsj weigerde die daarom te tekenen, wat leidde tot zijn val en een bloedige opstand. ,,Geen land heeft ooit zo'n hoge prijs betaald om Europees te worden'', zei de huidige president Petro Porosjenko dinsdag.

De oostelijke regio's Donetsk en Loehansk krijgen een grote mate van zelfbestuur. De pro-Russische separatisten krijgen recht op amnestie, behalve als ze bijzonder zware misdaden hebben begaan. Het recht van de inwoners op hun eigen taal wordt gegarandeerd en ze kunnen nauw samenwerken met de aangrenzende Russische regio's. Ze mogen hun eigen verkiezingen houden en hun eigen milities oprichten.

Gerelateerde artikelen