Oekraine17 sep '14 19:02

Amnestie voor rebellen bemoeilijkt strafonderzoek MH17

Auteur: Pieter van den Akker

Een nieuwe blokkade voor het in Nederland lopende strafonderzoek naar de MH17. De rebellen in Oost-Oekraïne krijgen amnestie en zelfbestuur vanuit Kiev. Daarmee wordt de uitlevering van mogelijke betrokkenen bij de vliegramp ook een stuk lastiger. Dat zegt Geert-Jan Knoops, internationaal strafrechtadvocaat, op BNR.

Waarom deze nieuwe ontwikkeling het onderzoek naar de MH17 belemmert? "Als de amnestie onderdeel uitmaakt van een overkoepelend vredesplan en legitiem wordt aangenomen zou het kunnen betekenen dat het een uitlevering in de weg staat", antwoordt Knoops. "Oekraïne zal niet meer meewerken omdat het anders zelf de amnestiewetgeving ondergraaft."

Het Nederlands recht heeft 'op zich niet' te maken met die amnestiewet in Oekraïne, vervolgt hij. "Er is in het verleden een zaak geweest bij het Hof Den Haag waarin ondanks dat er amnestie was verleend in Afghanistan, toch vervolging is geweest wegens vermeende oorlogsmisdrijven tegen een aantal generaals dat hier in Nederland verbleef. Toen heeft het Hof gezegd dat het zich niets aantrok van die amnestiewetgeving."

Verdachten niet in Nederland
Knoops gaat verder: "In die zaak waren de verdachten al fysiek in Nederland, maar het probleem in deze kwestie is dat de potentiële verdachten buiten Nederland zijn. Dan zit je met het probleem dat Oekraïne dan kan weigeren om die mensen uit te leveren."

 

Gerelateerde artikelen