Oekraine11 mrt '14 09:40Aangepast op 11 mrt '14 11:13

'Juridisch staat niets afscheiding Krim in de weg'

Auteur: Thijs Baas

De Krim mag zich juridisch gezien afscheiden van Oekraïne. Internationale regelgeving staat een afscheiding van het Oekraiense schiereiland niet in de weg. Dat stelt hoogleraar Internationaal recht André Nollkaemper, van de Universiteit van Amsterdam.

"Een rechter verbiedt Schotland niet om zich af te scheiden van Engeland en net zo min verbiedt het de Krim om zich af te scheiden van Oekraïne. Dat betekent niet dat Rusland mag ingrijpen, maar dat is een heel andere vraag", zegt Nollkaemper.

Volgens Geert Jan Knoops - internationaal strafrechtadvocaat - hebben burgers weinig mogelijkheden om een afscheiding aan te vechten. "Op de eerste plaats vereisen de meeste mogelijke internationale acties dat de burger eerst nationaal de rechtsmiddelen heeft uitgeput. Die zal eerst bij de nationale rechter moeten hebben geklaagd en dan eventueel kunnen doorgaan naar het Europees Mensenrechtenhof."

Mensenrechtenbelang
Maar in het geval van de Krim is dat nog niet zo eenvoudig, meent Knoops. "Een burger op de Krim kan niet namens de hele bevolking klagen bij zo'n mensenrechtenhof, want je moet in een eigen concreet mensenrechtenbelang zijn geschaad en het kan niet zo zijn dat die burger dat namens de hele bevolking kan doen. Er is bovendien geen internationaal misdrijf dat in aanmerking komt voor het Internationaal Strafhof."

Oekraïne als land heeft evenmin veel manoeuvreerruimte. "Er is een week of twee geleden door het parlement geopperd om naar het Internationaal Strafhof te gaan en dat zou gericht zijn tegen Rusland, maar die optie vervalt omdat Oekraïne dat Strafhof niet heeft erkend, dus daarmee vervalt die optie, los van de vraag welk internationaal misdrijf door Rusland zou zijn gepleegd. De enige optie die overblijft is het Internationaal Strafhof in Den Haag, waar staten elkaar kunnen aanklagen, als Oekraïne vindt dat Rusland de rechten van Oekraïne schaadt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen