Oekraine2 mrt '14 22:56Aangepast op 3 mrt '14 13:31

VS stuurt minister Kerry naar Kiev

Auteur: ANP Nieuws

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist dinsdag af naar de Oekraïense hoofdstad Kiev om de politieke en economische steun van de VS te benadrukken. Maar van militaire dreiging is absoluut geen sprake, benadrukt correspondent Reinout van Wagtendonk. "Het gaat om visumbeperkingen en bevriezen van tegoeden."

De Amerikaanse president Barack Obama belde zondag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De beide staatshoofden onderstreepten de "volledige onwettigheid'' van een Russische interventie op de Krim. Naar schatting vijftienduizend Russische 'special forces' bezetten vliegvelden en Oekraïense militaire bases op De Krim. De interim-regering in Kiev heeft het Oekraïense leger op het vasteland in hoogste staat van paraatheid gebracht.

Kerry gaat de steun van de Amerikanen en het Westen overbrengen aan het nieuwe Oekraïense regime overbrengen. "Hij gaat hun soevereiniteit, territoriale integriteit en het recht van de bevolking tot zelfbeschikking wil hij zelf komen symboliseren, in de woorden van Kerry's woordvoerder. Het is dus een symbolisch, diplomatiek bezoek, om te laten zien dat Amerika schouder aan schouder staat met Oekraïne en dat Rusland helemaal fout zit."

Afgeblazen
In een reactie liet de woordvoerder van Poetin weten dat uitsluiting van Rusland bij de volgende G8 een verlies zou zijn voor de vergadering van de acht belangrijkste wereldeconomieën. "De VS heeft al wel verschillende ontmoetingen afgeblazen met Russische delegaties. Russen die zouden komen praten over samenwerking op energiegebied. En ook mogelijke gezamenlijke marinemanoeuvres van de VS en Rusland gaan niet door. Of Poetin daarvan schrikt, het lijkt er op dit moment niet op."

De nacht is betrekkelijk rustig verlopen, meldt Geert-Jan Hahn vanuit Donetsk, in het oosten van Oekraïne en de vijfde stad van het land. Alleen in Kerch en Belbek - waar een militaire luchthaven is gevestigd - was het onrustig. "Daar zouden gewapende Russische mannen de Oekraïense beveiliging met granaten hebben belaagd. Het zou volledig bezet zijn door Russen, maar ook in Oekraïne sprake is van een soort mediaoorlog en niet helemaal duidelijk is welk bericht betrouwbaar is, moeten we een slag om de arm houden.

Ergste achter de rug
Van vluchtelingenstromen is, anders dan Russische media suggereerden, geen sprake, zegt Hahn. "In Kiev lijkt inmiddels het ergste achter de rug en in het relatief oostelijk gelegen Donetsk is de sfeer zelfs behoorlijk gelaten. Hahn acht de kans op militair ingrijpen door het Oekraïense leger onwaarschijnlijk. "Het is puur ter verdediging. We kunnen ervan uitgaan dat de Russen veel meer bij machte zijn om iets te doen op militair gebied, ook als je kijkt naar de reservisten die in Oekraïne zijn opgeroepen; dat zijn er niet zo veel." 

Volgens de functionaris, die anoniem wil blijven, wil Obama een soortgelijk gesprek voeren met de Britse premier en de president van Polen. De NAVO wil dat president Poetin van Rusland alle Russische militairen terugroept van het Oekraïense eiland De Krim. Dat zei NAVO-topman Rasmussen gisteravond na het spoedoverleg over de situatie in Oekraïne.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen