Oekraine16 nov '14 08:54Aangepast op 16 nov '14 09:20

Bergingsoperatie MH17 is begonnen

Auteur: BNR Webredactie

De Bergingsoperatie op de rampplek van vlucht MH17 in Oekraïne is begonnen. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Foto: ANP
Foto: ANP

Een Nederlands team van bergingswerkers is vanochtend  begonnen met de berging van de MH17-wrakstukken. Het team bestaat uit dezelfde experts die afgelopen week al hebben gezocht naar menselijke resten. De bergers worden op de crashsite geholpen door de lokale rampendienst SES. De berging zal meerdere dagen in beslag nemen, afhankelijk van de veiligheidssituatie en het weer. Per dag wordt beoordeeld of er kan worden gewerkt.

De geborgen wrakstukken worden eerst verzameld op een locatie bij de plaats van het ongeluk. Daarna worden ze met diepladers vervoerd naar Charkov, van waaruit de wrakstukken naar Nederland worden gebracht. Wanneer en hoe dat gebeurt, kan de Onderzoeksraad nog niet zeggen.

Niet alle wrakstukken worden geborgen. De OVV heeft een 'verlanglijst' met specifieke vliegtuigdelen die ze graag wil onderzoeken, omdat die mogelijk meer licht werpen op de toedracht van de crash. De operatie werd enkele keren uitgesteld vanwege de onveiligheid in het gebied door gevechten tussen het Oekraïense leger en separatisten. 

Gerelateerde artikelen