Oekraine30 jul '14 19:14

Linksom of rechtsom, crash site blijft het doel

Auteur: Thijs Baas

In navolging van de Deense journalist die vandaag zonder belemmeringen de crash site van de MH17 bereikte, zoekt ook Pieter-Jaap Aalbersberg met zijn repatriëringsteam naar alternatieve routes. "Op dit moment zitten we in Donetsk, morgen willen we een nieuwe poging wagen en uiteindelijk blijft ons doel de crash site te bereiken."

Met de versterking van een Maleisisch team constateert Aalbersberg dat de stemming nog altijd onveranderd is. "Teleurgesteld dat het niet lukt, maar nog supergemotiveerd voor de taak. We hebben nog veel te doen in de opbouw van de logistiek. In zo'n internationaal team met Australische, Maleisische en Nederlandse experts is het een zoektocht met protocollen, die we goed willen doen."
 

Aalbersberg is dan op elk scenario voorbereid, maar is uiteindelijk afhankelijk van de politiek. "Daar worden we op dit moment volledig door gesupport. We staan hier klaar en blijven klaar staan tot het window er is om de crash site te bezoeken en onze taak te doen. We kunnen op elk moment vol aan de slag en conform de procedures de stoffelijke overschotten kunnen bergen en de persoonlijke bezittingen kunnen verzamelen."

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN liet zojuist weten ontstemd te zijn dat er nog steeds geen hulpverleners op de crash site zijn geweest. Hij roept alle partijen op om te stoppen met vechten in buurt van de crash site. Heeft Ban Ki-moon via een schriftelijk statement gezegd.

Gerelateerde artikelen