Oekraine4 mrt '14 12:56Aangepast op 4 mrt '14 13:15

Poetin niet uit op inlijven Krim

Auteur: BNR Webredactie

Rusland denkt er niet over om de Krim in te lijven. Ook heeft Rusland er geen belang bij separatistische gevoelens in het autonome Oekraïense gebied aan te wakkeren. "Het is aan de mensen ter plaatse om te beslissen.'' Dit heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag gezegd tijdens een persconferentie.

Volgens Poetin zijn de gewapende mannen die de controle op de Krim hebben overgenomen, geen Russische militairen, maar "plaatselijke zelfverdedigingskrachten''. Moskou is niet uit op annexatie, aldus de Russische president.

Poetin liet zich vandaag voor het eerst sinds de Russische inval in het openbaar uit over de gebeurtenissen. Tijdens de persconferentie liet hij weten dat hij de machtsovername door de oppositie in Kiev ziet als een coup.

Janoekovitsj
Hij erkende dat het Oekraïense volk "verandering wilde'' en zei begrip te hebben voor de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. "Maar ik steun deze manier van de macht overnemen niet'', liet Poetin weten.

"De Oekraïense coup is ongrondwettelijk. Dit is een gewapende machtsgreep die door niemand is tegengegaan'', aldus Poetin.

De Russische president zei ook dat de rol van de gevluchte Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is uitgespeeld. Voor hem is "geen politieke toekomst'', zei Poetin, die daaraan toevoegde dat Janoekovitsj zou zijn vermoord als hij in zijn land was gebleven.

Terreuromstandigheden
Over de toekomst van Oekraïne benadrukte Poetin dat hij in het Oost-Europese land geen verkiezingen erkent die onder de huidige "terreuromstandigheden'' worden gehouden.

Poetin maakte duidelijk dat landen die sancties willen opleggen aan Rusland goed moeten nadenken. "Alle bedreigingen werken averechts en zijn schadelijk''. Als westerse leiders beslissen om de G8-top in Rusland niet bij te wonen, is dat volgens Poetin hun goed recht. "Ze hoeven niet'', sprak hij.

Poetin zei desgevraagd dat een 'contactgroep' van belangrijke landen om de Oekraïne-crisis op te lossen "in principe mogelijk'' is. Duitsland had zo'n contactgroep voorgesteld.

Gerelateerde artikelen