Oekraine24 mrt '14 18:09

'Rusland en Oekraïne praten in Den Haag'

Auteur: BNR Webredactie

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zal in de marge van de nucleaire top in Den Haag spreken met zijn Oekraïense ambtgenoot Andrej Desjchitsia. Dat melden Russische persbureaus op basis van diplomatieke bronnen.

Kort daarvoor sprak Desjchitsia in Den Haag. Ook hij zei dat de kans op een ontmoeting in Den Haag zeer groot is. Hij liet weten dat de Oekraïense regering al weken om een ontmoeting op hoog niveau vraagt.

Einde aan provocaties
Desjchetsia zei van Rusland te zullen eisen dat zij hun militairen terugtrekken en stoppen met provocaties. In ruil daarvoor biedt hij gesprekken aan. Ondanks de terugtrekking van de Oekraïense militairen van de Krim zei hij dat zijn land de Krim 'nooit opgeeft', maar dat Kiev een vreedzame oplossing voor het conflict nastreeft.

Oekraïne wil ook dat er meer sancties worden ingesteld tegen Rusland. De huidige maatregelen zijn niet genoeg om Rusland ervan te overtuigen zich terug te trekken uit de Krim en te weerhouden van nieuwe acties.

G7
De minister wilde niet zeggen welke sancties het Westen dan volgens Oekraïne zou moeten nemen. Desjchitsia verwacht veel van de G7-landen die later maandag bijeenkomen in het Catshuis om te overleggen over Oekraïne en de Krim. Tegelijk toonde hij zich ook realistisch met de verwachting dat de sancties waarschijnlijk niet meteen veel zwaarder worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen