Oekraine25 mrt '14 17:24Aangepast op 25 mrt '14 18:46

Zorgen Obama over Russen aan grens Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Het is nog geen uitgemaakte zaak dat de Krim nu in handen van Rusland is. De rest van de wereld kan het referendum daarover ook niet erkennen. Dat zei de Amerikaanse president Obama vanmiddag tijdens een persconferentie aan het eind van de nucleaire top in Den Haag.

Obama maakt zich zorgen over Russische troepenbewegingen aan de grens met Oekraïne, zo zei hij tijdens de afsluitende persconferentie.

Schop tegen schenen Poetin
"Ergens halverwege zijn persconferentie had president Obama een fijne schop tegen de schenen van collega Poetin in petto", vertelt verslaggever Laurens Boven die de top op de voet volgt. Hij citeert Obama: "Rusland is geen wereldmacht, maar een regionale macht en de invasie van de Krim was geen teken van kracht. De VS pakt zoiets anders aan."

Het gaat bij de gezamenlijke persconferentie van Rutte en Obama dan al lang niet meer over de slotverklaring van de NSS, zegt Boven. "Gastheer Rutte moet zich voegen in een bijrol op het podium waar Obama voor honderden journalisten zijn visie op het Krim-conflict uiteenzet. Wat Rusland doet is een probleem, zegt Obama. Hij zal de annexatie van de Krim niet erkennen."

De Russische troepenbewegingen maken het volgens Obama nodig dat de VS, de EU en de internationale gemeenschap bereid zijn verdere sancties tegen Rusland te treffen. Nieuwe sancties zullen, zegt hij, een grote impact hebben op de Russische economie. Maar de keus is aan Poetin, aldus Obama.

Geen bewijs
Volgens hem is er geen enkel bewijs dat Russen in het oosten van Oekraïne bedreigd worden. Wel zijn er mensen die provoceren en geweld proberen uit te lokken.

Obama ziet in de Russische inval van de Krim geen teken dat Rusland krachtig is. Volgens hem heeft Moskou van oudsher veel invloed gehad in Oekraïne en is de Russische inval op het moment dat een pro-Westerse regering in Kiev de macht overnam daarom eerder een teken van zwakte. "De VS hebben het niet nodig om landen binnen te vallen om goed samen te werken.''

Oorlog Georgië
Volgens de Amerikaanse president is Rusland inmiddels meer alleen komen te staan dan tijdens de oorlog met Georgië in 2008, toen Rusland Zuid-Ossetië binnenviel.

Ook premier Mark Rutte stelde dat Rusland 'heel hard' getroffen zal worden als het komt tot nieuwe sancties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen