Oekraine5 mrt '14 12:03Aangepast op 5 mrt '14 13:13

De Hoop Scheffer: blij dat NAVO nu wel met Russen praat

Auteur: Thijs Baas

De kans dat de gesprekken tussen de NAVO en Rusland echt iets concreets oplevert is klein. Dat zegt Jaap de Hoop Scheffer tegen BNR's Paul van Liempt. Toch is de oud-secretaris- generaal van de NAVO blij dat de gesprekken plaatsvinden.

Wat dat betreft moet de NAVO lering trekken uit de Russische bezetting van Georgië en Zuid-Ossetië in 2008, toen alle contacten met de Russen werden verbroken. "Ik vind dat achteraf niet zo'n goed idee. 'Pas op meneer Poetin, waag het niet om een teen op het grondgebied met Letland of Estland te zetten, dan krijg je met ons te doen', moet je volgens hem uitstralen. "Het is belangrijk dat er met de Russen wordt gesproken omdat alleen een politieke oplossing voor de crisis op de Krim mogelijk is."

Geen optie
Een militair optreden van het bondgenootschap is namelijk geen optie meer, nu in heel Europa de bezuinigingen op Defensie er veel te hard in hebben gehakt. "We hebben in Europa helaas niet de mogelijkheid om indien nodig ook een militaire vuist te maken Maar never waste a good crisis; als het wat meer 'ambassadeurs voor Defensie' oplevert en elkaars defensieplannen integraal begrijpen."

De Hoop Scheffer ziet een gidsrol weggelegd voor Duitsland, dat wat hem betreft altijd een bijzondere relatie heeft gehad met Rusland. "Merkel en Poetin verstaan elkaar. Ze hebben een verhouding waarin ze elkaar fors de waarheid durven te zeggen. Bij een bijeenkomst die ik in 2008 als NAVO-president voorzat, veegde ze hem de pan uit op een manier die mijn respect afdwong. "Beste meneer Poetin, zo gaat dat niet", straalde ze uit."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen