Oekraine6 mrt '14 12:04Aangepast op 6 mrt '14 16:55

Regionaal parlement Krim vraagt Poetin om aansluiting

Auteur: Eva Oude Elferink

Het regionale parlement van de Krim heeft unaniem vóór een aansluiting bij Rusland gestemd. Dat meldt een Russisch persbureau. Aan de Russische president Vladimir Poetin is gevraagd of het schiereiland bij Rusland mag horen. Op 16 maart volgt een referendum onder de bevolking van het schiereiland.

Moskou heeft nog niet gereageerd op het verzoek. Wel is zeker dat Russische parlementsleden werken aan wetgeving die het makkelijker moet maken om toe te treden tot de Russische federatie. De initiatiefnemer Sergey Mironov erkent dat dit wetsontwerp speciaal voor de Krim wordt ingediend.

Referendum
Aanvankelijk stond de volksraadpleging op de Krim gepland voor 30 maart. Rustam Temirgaliev, de plaatsvervangend premier van de Krim, kondigde eerder vandaag aan dat het wordt vervroegd.

Het referendum biedt de bevolking twee keuzes: de Krim als onderdeel van de Russische Federatie of de terugkeer naar de grondwet van 1992 in de regio, die de Krim als een autonoom gebied binnen Oekraïne bepaalt.

De regering in Kiev liet eerder al weten de Krim nooit op te zullen geven. De Oekraïense minister van Economische Zaken, Pavlo Sheretema, noemt het aangekondigde referendum dan ook 'ongrondwettig'.

De leider van de Krim-Tataren, een moslimminderheid op de Krim die ongeveer 12 procent van de bevolking opmaakt, heeft de internationale gemeenschap opgeroepen 'er alles aan te doen om het referendum tegen te houden'.

Brussel
Op dit moment vindt er in Brussel een speciale Oekraïne top plaats waarbij ook premier Mark Rutte aanwezig is. Hij zei daar bij aankomst dat hij sancties tegen Rusland vooralsnog niet zitten. Hij wil de diplomatieke onderhandelingen nog een kans geven.

De Europese ministers van Buitenlandse zaken hadden afgelopen maandag nog een ultimatum gesteld: óf de Russen trekken hun troepen terug óf er volgen economische sancties. Nu lijken de Europese leiders toch te willen blijven inzetten op een diplomatieke oplossing.

"Zolang er zicht is dat die route van deëscalatie iets oplevert in de komende 24, 48, 72 uur, vind ik dat we die moeten exploreren", zei premier Rutte vanochtend bij aanvang van de besprekingen in Brussel.

"Het is mijn opvatting dat als je nu sancties afkondigt, je de route van deëscalatie loslaat. Dan nemen we als Europa natuurlijk ook risico's. Maar als die route van deëscalatie niet werkt en er zijn geen aanwijzigingen dat we in ieder geval nog een poging zouden moeten wagen om die te laten werken, dan zijn sancties onvermijdelijk", aldus de premier.

Daadkracht
Moskou heeft al lang door dat Europa verdeeld is over de vraag of ze moeten overgaan tot sancties, zegt BNR-verslaggever Anke Truijen in Brussel. "Europese landen zien de grote, economische consequenties. Maar als je geen sancties oplegt, in hoeverre kun je na die dreigementen van maandag dan nog druk zetten?"

Toch is er volgens Rutte geen sprake van een gebrek aan daadkracht. "Onze indruk is dat het Russische leiderschap zich heel goed realiseert dat de internationale gemeenschap en in het bijzonder de NAVO, de Verenigde Staten en Europa zich zorgen maken en dat wij bereid zijn om tot stevige maatregelen over te gaan."

Tegelijkertijd is het volgens de premier van belang dat Rusland de mogelijkheid wordt geboden om gehoor te geven aan de oproep van Europa 'en deze schending van het internationaal recht ongedaan te maken'.

Europese crisis
Bij de Oekraïne-top in Brussel was ook de nieuwe premier van Oekraïne, Arseni Jatsenjoek, aanwezig. Gisteravond zou zijn minister van Buitenlandse Zaken in Parijs een ontmoeting hebben met de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, maar die ontmoeting ging niet door.

In Brussel benadrukte Jatsenjoek dan ook dat dit geen Rusland-Oekraïne crisis is, maar een Europese crisis. Wel zei de Oekraïense premier dat ook hij vooralsnog de diplomatieke weg wil nemen. Hij riep de Russische regering op de troepen terug te trekken en zich te houden aan de afspraken die tussen Rusland en Oekraïne zijn gemaakt.

Op tafel
Of de onderhandelingen vandaag tot iets zullen leiden, is nog de vraag. "Ze zeggen hier dat alles nog op tafel ligt, waarmee ze doelen op mogelijke sancties tegen Rusland", zegt Brussel-verslaggever Truijen. "De vraag is of die sancties er echt zullen komen. Veel zal afhangen van diplomatieke onderhandelingen later vandaag."

Het nieuws dat het regionale parlement van de Krim vanochtend unaniem heeft gestemd vóór een aansluiting bij Rusland, zal de onderhandelingen er niet gemakkelijker op maken verwacht Truijen. "Het wordt nog een heel ingewikkelde puzzel."

De top duurt naar verwachting tot drie uur vanmiddag.


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen