Oekraine24 mrt '14 16:07Aangepast op 24 mrt '14 16:30

Timmermans spreekt Kerry over Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft maandag met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry gesproken over de crisis in Oekraïne. Ze deden dat in de marge van de nucleaire top in Den Haag.

Volgens Timmermans zijn hij en Kerry eensgezind in hun zorg over de situaitie in Oekraïne. "We hebben nogmaals het belang van een gezamenlijke aanpak van deze crisis benadrukt'', zei Timmermans na het gesprek, dat een half uur duurde. Beide ministers vinden de Russische annexatie van de Krim onacceptabel. Volgens hen kan het Russische optreden niet zonder consequenties blijven. "Als Rusland de verhoudingen met de Krim wil veranderen, dan moet dat via een gesprek en niet met wapens'', aldus Timmermans.

Aan het begin van de avond komen de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden (G7) bijeen om over Oekraïne te spreken. Die bespreking is in het Catshuis, tegenover het World Forum waar de nucleaire top plaatsheeft. In de G7 zitten de VS, Canada, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Japan. Ook de Europese Unie schuift bij het overleg aan.

Ook het vredesproces in het Midden-Oosten kwam ter sprake. Timmermans zei veel waardering te hebben voor de Amerikaanse initiatieven om dit vastgelopen proces weer vlot te trekken, aldus zijn ministerie. De minister hoopt dat het Kerry zal lukken de Israëliërs en de Palestijnen dichter bij elkaar te krijgen. Nederland steunt de aanpak van Kerry en heeft aangeboden "om te helpen waar nodig''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen