Oekraine16 sep '14 08:29Aangepast op 16 sep '14 17:35

'Zelfbestuur separatisten grote zege voor Poetin'

Auteur: Thijs Baas

De Oekraïense president Porosjenko wil de rebellen in Oost-Oekraïne drie jaar lang zelfbestuur geven. Een overwinning voor de Russen? Jazeker, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. En in feite is alle grond daarmee onder de vers afgekondigde EU-sancties weggeslagen. "Naar mijn idee ontneemt het de grondslag aan de hele gedachte achter de sancties."

"Poetin is natuurlijk de grote winnaar, want hier gebeurt precies wat hij altijd wilde, namelijk de situatie bevriezen. Eerst dachten we dat de separatisten hun functie wel zouden verliezen, maar het feit dat ze nu van Porosjenko toestemming krijgen om daar te blijven, vind ik wel een heel onthullende ontwikkeling." Ook wordt de associatieovereenkomst met de EU met een jaar uitgesteld.

En dat is nauwelijks minder veelzeggend, vindt Hammelburg. "Dat is in feite ook capituleren voor de Russische druk, maar als hij die klip neemt, is hij in ieder geval de man die de zaak tot rust heeft gebracht. Het is zeker een verlies voor de EU, die maar bleef tetteren dat de opsplitising van Oekraïne niet bespreekbaar was en dat de federalisatie onaanvaardbaar was. En als partijen zelf zeggen dat ze het voorlopig hebben opgelost - ook Oekraïne, dan moet je wel aan je eigen burgers en boeren kunnen uitleggen waar het over ging."

Broos bestand
De separatisten in Oost-Oekraïne krijgen amnestie en mogen drie jaar lang hun eigen gebied besturen. Door deze tijdelijke autonomie aan te bieden, hoopt de Oekraïense president Porosjenko het broze bestand in de opstandige regio in vrede om te zetten. "Ik denk dat hij dit zelf heeft bedacht. Dat kán bijna niet anders, want de nieuwe variant kan in ieder geval niet komen uit de koker van bijvoorbeeld Angela Merkel. Ik denk dat Porosjenko eieren voor zijn geld heeft gekozen: bij mislukken van het bestand zouden de Russen gewoon doorhalen."

Echte onafhankelijkheid voor de separatisten zit er volgens Hammelburg voorlopig niet in. Poetin en consorten hebben er simpelweg te weinig belang bij om onafhankelijkheid voor Oost-Oekraïne af te dwingen, meent hij. "Bij federalisatie heb je minder plichten: inlijven kost ongelofelijk veel geld. Dat willen de Oekraïners ook niet echt, maar ze willen wel veel duidelijkere en betere banen. Dat komt ook wel overeen met de plannen van onder anderen Angela Merkel. Ik denk dat het de komende jaren een soort formalisering wordt van de federalisering."

Gerelateerde artikelen