Krim krijgt andere wetgeving en munt
De Krim wil onderdeel worden van Rusland. En snel ook. De Russische roebel moet volgende week al worden ingevoerd. Maar wat komt er allemaal kijken bij zo'n afsplitsing?
Het begint bij wet- en regelgeving, weet redacteur Irene de Kruif die heeft uitgezocht hoe zo'n overgang in elkaar steekt. "De wet- en regelgeving moet van Oekraïens naar Russisch."
Roebel en hryvnia
Vervolgens is het de beurt aan de economie, vertelt Rusland-deskundige Joop de Kort van de Universiteit Leiden: "Men wil de roebel invoeren. Men wil dat binnenkort doen. En dan een half jaartje twee munten in omloop hebben: de Oekraïense munt hryvnia en de Russische roebel. En dan over een half jaar de roebel."
Dat betekent dus ook dat het monetaire beleid door de centrale bank van Rusland wordt vastgelegd en niet meer door de centrale bank van Oekraïne. "Oekraïne heeft enorm hoge schulden. Wie gaat er voor die schulden opdraaien? Neemt de Krim een deel van die schulden mee?", aldus De Kruif.
Jullie probleem
Dat is nog maar de vraag, antwoordt De Kort. "Dat moet overlegd worden. Het kan ook zijn dat de Krim zegt: 'De Oekraïense schuld is de Oekraïense schuld. Maar wij horen niet meer tot Oekraïne, dus ja...jullie probleem'."
Dan de nationaliteit. Er zullen waarschijnlijk Russische paspoorten worden uitgedeeld. En de taal wordt dan Russisch. Dat is al helemaal geen probleem volgens Joop de Kort: "De taal is grotendeels Russisch op de Krim. Bijna 60 procent van de bevolking is al Russisch. Dan heb je nog een kwart dat Oekraïens is."
Geen taallessen nodig
De Kruif denkt niet dat er taallessen aan te pas moeten komen. "Toen we nog Oekraïne hadden, was de officiële taal op de Krim ook Russisch. Overigens krijgt de Krim ook nog een nieuwe tijdzone: de Sotsji-tijd."
Maar internationaal is er kritiek. De internationale gemeenschap wil de afsplitsing van de Krim niet accepteren. "In principe is er altijd recht om je af te splitsen", vertelt De Kruif. "Daarom wordt er in het Verenigd Koninkrijk ook een referendum gehouden over de afsplitsing van Schotland. Als een meerderheid dat wil, dan zou het mogen."
Russische interventie
Op de Krim is dat niet het geval, vertelt Kenneth Manusama van de VU: "Het probleem zit 'm in de Russische interventie. Die maakt dat een afscheiding van de Krim door Oekraïne eigenlijk onrechtmatig wordt. Staten in de internationale gemeenschap worden er onder het internationaal recht aan gehouden die afscheiding niet te erkennen. Dus Rusland zit met een probleem wat dat betreft."
Door de Russische interventie mogen landen dus eigenlijk niet de Krim als onderdeel van Rusland erkennen. Of dat erg is? De Kruif: "Volgens experts valt dat nog wel mee. We kennen de exacte status nu nog niet. Maar stel dat het Russische parlement morgen zegt 'de Krim wordt een deelrepubliek van Rusland', dan zou de internationale gemeenschap over goederen uit de Krim kunnen zeggen dat ze uit illegaal bezet gebied komen en dus illegale goederen zijn."