Oekraine11 mrt '14 10:46Aangepast op 11 mrt '14 11:20

Janoekovitsj: nationalisten willen oorlog

Auteur: ANP Nieuws

De macht in Oekraïne is nu in handen van ultranationalisten en neofascisten die een burgeroorlog willen ontketenen.

EPA
EPA

Dat heeft de afgezette president Viktor Janoekovitsj dinsdag gezegd tijdens een persconferentie in Rostov aan de Don in het zuidwesten van Rusland.

Hij leverde felle kritiek op het voornemen van de Amerikaanse president Barack Obama om een lening van ruim 700 miljoen euro te geven aan de nieuwe machthebbers in Oekraïne. Volgens Janoekovitsj is deze vorm van steun illegaal, omdat het volgens de Amerikaanse wet verboden is regimes te helpen die via een coup aan de macht zijn gekomen.

Janoekovitsj liet weten dat hij zichzelf nog altijd ziet als de president van Oekraïne en opperbevelhebber van het leger in het Oost-Europese land. De voor 25 mei geplande presidentsverkiezingen in Oekraïne noemde hij illegaal. Over het referendum op de Krim over de mogelijke aansluiting van die regio bij Rusland liet Janoekovitsj zich niet uit.

Het voormalige staatshoofd zei dat hij terugkeert naar zijn land als de omstandigheden dat mogelijk maken. Hij rekent erop dat dit niet binnen al te lange tijd zal zijn.

Het parlement van Oekraïne zette Janoekovitsj op 22 februari af. Hij vluchtte daarna naar Rusland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen