Oekraine16 apr '14 11:39

‘Rusland stookt het vuurtje voortdurend op’

Auteur: BNR Webredactie

In een telefoongesprek met Angela Merkel heeft Vladimir Poetin gisteren gezegd dat Oekraïne op de rand van een burgeroorlog staat. Grijpt Rusland in? Derk Sauer ziet in de huidige situatie een oorlog van woorden in plaats van wapens.

Van een echte oorlog is op dit moment geen sprake, zegt Derk Sauer, mediamagnaat in Rusland. "Oekraïne heeft een vliegveldje ingenomen en volgens Rusland zijn daar veel doden bij gevallen. Onafhankelijke journalisten komen echter niet verder dan een paar gewonden."  Poetin zou met zijn woorden vooral aansturen op het verzwakken van de regering in Kiev, het uiteenvallen van Oekraïne en afscheiding van de provincie rond Charkov en Donetsk.

Propagandastrijd

"Rusland suggereert met zijn propagandamachine, die ze non-stop aan het werk hebben, dat er ieder moment een burgeroorlog zou kunnen uitbreken." In tegenstelling tot de situatie op De Krim staat de bevolking in het oosten van Oekraïne echter niet massaal aan de kant van Rusland. Volgens Sauer zijn de bezettingen in het gebied het werk van een aantal gewapende groepen, maar is de bevolking zelf niet in opstand gekomen.

De constante propaganda over onderdrukking van Russen in Oekraïne mist zijn uitwerking niet in Rusland zelf. "De Russische bevolking heeft nauwelijks onafhankelijke bronnen van nieuws. Veel Russen hebben nu het gevoel dat ingrijpen noodzakelijk is en dat de wereld Rusland een groot onrecht aandoet." De situatie is ook een uitdaging voor het mediabedrijf van Sauer: "Wij slagen er tot nu toe in om het nieuws van twee kanten te brengen, maar het is lastig."

Gerelateerde artikelen