Oekraine29 jul '14 09:18Aangepast op 29 jul '14 10:29

Nederlanders weer niet naar rampplek

Auteur: BNR Webredactie

Ook vandaag gaan Nederlandse onderzoekers en marechaussees niet naar de plek waar vlucht MH17 neerstortte in Oost-Oekraïne.

Het gevaar is te groot. Er zijn te veel gevechten tussen separatisten en het regeringsleger langs de route die zij moeten afleggen.

Dat heeft een woordvoerster van het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, laten weten.

Ook de waarnemers van de OVSE gaan vooralsnog niet van Donetsk naar de rampplek. Maar waarnemer Alexander Hug "sluit niet uit'' dat ze later vandaag wel vertrekken, liet hij aan het ANP weten.

Offensief
Ook zondag en maandag was het gebied te gevaarlijk. Het Oekraïense regeringsleger is bezig met een offensief tegen de separatisten. Het heeft naar verluidt verschillende plaatsen rond de rampplek heroverd, waaronder Torez, de plaats van waaruit de stoffelijke resten van veel inzittenden per trein naar Charkov werden vervoerd.

In of bij Torez zou nog altijd een treinwagon vol persoonlijke bezittingen van de slachtoffers staan.

Aalbersberg, politiechef in Amsterdam, leidt de medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en de marechaussees die hen bijstaan in Oekraïne. Het is de bedoeling dat de ploeg de nog achtergebleven lichamelijke overschotten naar Nederland brengt.

Gerelateerde artikelen