Oekraine27 feb '14 07:11Aangepast op 27 feb '14 07:34

Warm pleidooi tegen nieuwe Koude Oorlog

Auteur: Thijs Baas

De opstand in Oekraïne moet niet leiden tot een soort nieuwe Koude Oorlog tussen Amerika en Rusland. Dat zegt John Kerry, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken. Of de nieuwe premier Jatsenjoek met zijn interim-regering de boel bij elkaar kan houden is zeer de vraag, zegt correspondent Stef Heinink tegen BNR.

Omdat Rusland altijd tegen ingrijpen in Libië en Syrië is geweest, vindt Kerry dat de Russen zich nu ook niet te veel moeten bemoeien met Oekraïne. En in Kiev is de pro-Europese oppositieleider Arseni Jatsenjoek voorgedragen voor het premierschap van Oekraïne. De aankondiging van de voordracht werd gisteravond gedaan ten overstaan van een grote menigte op het Onafhankelijkheidsplein. Maar Jatsenjoek waarschuwt meteen voor te veel enthousiasme.

Het parlement moet vandaag nog instemmen met de nieuwe regering. De reacties van het publiek waren overwegend positief, maar met een heldere kritische ondertoon, meldt Stef Heinink, correspondent in Oekraïne. "Jatsenjoek riep bij de protesten een aantal weken geleden heel heldhaftig dat als de oproerpolitie het ons zo moeilijk maakt en er geen andere weg te bewandelen is dan de strijd aan te gaan, dan ga ik maar voorop en krijg ik maar een kogel in mijn hoofd".

Boegeroep
Dat  kwam Jatsenjoek te staan op boegeroep op het moment dat hij werd aangekondigd als de nieuwe premier. "Het is hem niet in dank afgenomen, want dat was duidelijke demagogie en er is geen sprake van geweest dat hij ook maar op enig moment fysiek in de strijd voorop is gegaan. Jatsenjoek wordt in politieke kringen gewaardeerd om zijn deskundigheid, dossierkennis etcetera. Maar zoals hij zelf ook al in het BBC-interview aangaf, is de situatie redelijk dramatisch, met een staatsschuld van rond de 100 miljard dollar."

Het grootste gevaar dreigt op de Krim, waar neigingen tot separatisme heerst, zegt Heinink. Gisteren was het er wederom spannend, wat verband houdt met de geopolitieke betekenis van het schiereiland. Er ligt een belangrijke Russische vloot en de kunst voor Jatsenjoek is om de Russen 'buiten de deur' te houden. "Dat gaat in zeer nauw overleg met internationale partners. Het is zeer de vraag wat precies de intenties zijn van de Russen. Duidelijk is dat ze bezig zijn met oefeningen en dat baart de internationale gemeenschap zeker zorgen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen