'Situatie Krim dreigt verder uit de hand te lopen'
De situatie op de Krim dreigt verder uit de hand te lopen. De regering in Kiev heeft haar troepen op het schiereiland toestemming gegeven om wapens te gebruiken, mochten ze aangevallen worden. Aanleiding is een schietpartij rond een Oekraïense legerbasis.
Bij die schietpartij is gisteren een Oekraïense militair gedood, zo meldde het Oekraïense ministerie van defensie. Eerder die dag berichtten lokale media dat de militaire basis aan de rand van Simferopol was bestormd.
De autoriteiten op de Krim spreken die berichten tegen. Volgens hen was er geen sprake van een bestorming en zou degene die is omgekomen geen Oekraïense militair zijn geweest, maar een zelfverdedigingskracht van de Krim.
Startschot
Gevreesd wordt dat dit incident het startschot is van een verdere escalatie op het schiereiland, zegt correspondent Geert Jan Hahn. Zo noemde de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek de schietpartij een 'oorlogsmisdaad' en zei hij dat het conflict aan het verschuiven is 'van politiek naar militair'.
"De Oekraïense commandant der strijdkrachten heeft gisteravond contact gehad met zijn Russische collega en er bij hem op aangedrongen om te stoppen met bloedvergieten. Of hij ernaar gaat luisteren, zullen we moeten afwachten", zegt Hahn.
Opgewassen
Als het tot een militair conflict komt op het schiereiland, is het nog maar de vraag of de Oekraïense troepen zijn opgewassen tegen de Russische overmacht. "Er zouden inmiddels tussen de 22 duizend en 25 duizend Russen op de Krim zijn gestationeerd tegenover zo'n 15 duizend Oekraïners", aldus Hahn.
"Nu komen er steeds meer Oekraïense vrijwilligers bij, alleen worden die op dit moment getraind. In hoeverre zij capabel genoeg zijn voor het voeren van een daadwerkelijke oorlog is niet te zeggen. Men hoopt dat het niet zo ver zal komen, maar de angst is echt voelbaar op straat."
Terugtrekken
Het Oekraïense leger zal zich in ieder geval niet terugtrekken van de Krim, ook al is het schiereiland nu officieel geannexeerd door Rusland. Dat heeft de Oekraïense minister van Defensie Igor Tenjoek gezegd. "Wij zullen blijven."
Ondertussen hebben pro-Russische activisten wel het hoofdkwartier van de Oekraïense marine overgenomen. De Oekraïense militairen hebben de basis verlaten, zo meldt het Russisch persbureau Interfax.
Transnistrië
Het conflict lijkt zich inmiddels langzaam uit te breiden naar buurland Moldavië. In navolging van de Krim heeft de Moldavische regio Transnistrië aangegeven zicht te willen aansluiten bij Rusland. "We spreken veel over Oost-Oekraïne, maar wellicht dat het gevaar nu in Zuid-Oekraïne dreigt", zegt Hahn.
Transnistrië, dat op ongeveer 70 kilometer van de Moldavische hoofdstad Chisinau ligt, heeft zich in 1990 onafhankelijk verklaard van Moldavië. Internationaal wordt het land daarentegen niet erkend als staat. Een minderheid van de ruim half miljoen inwoners is van Russische afkomst.
Rusland heeft aangegeven over de situatie in Transnistrië te willen gaan praten. Hahn: "Zoals de nieuwe Russische wet al aangeeft, als er een regio is met Russische mensen die toenadering tot Rusland zoekt omdat de mensen zich bedreigd voelen, dan staat Rusland daar voor open."