Oekraine18 mrt '14 19:07

'EU moet Russisch gas boycotten'

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Europese Unie moet Russisch gas boycotten als nieuwe sanctie tegen de Russische annexatie van de Krim. De EU moet Rusland raken waar het pijn doet, zegt VVD-europarlementariër Hans van Baalen op BNR. "Het is realistisch. Dat is de enige maatregel die echt pijn doet."

Hans van Baalen. ANP
Hans van Baalen. ANP

Van Baalen: “Mijn standpunt is dat je Rusland moet raken daar waar het het meeste pijn doet. Rusland kan niets zonder olie- en gasexport. Het land heeft nauwelijks industrie die ertoe doet en nauwelijks landbouw die ertoe doet. Je moet op korte termijn kijken of wij onze gas- en oliebehoeften elders kunnen bevredigen. Dan kun je zeggen; hou je gas maar."

De personele sancties die zijn afgekondigd door de EU en de VS, zijn niet genoeg, denkt Van Baalen. "Je moet verder gaan kijken hoe je Poetin op het goede spoor kunt brengen. Dat is door sancties die pijn doen. Het zou het beste zijn als wij zelfs in staat zouden kunnen zijn om te zeggen; hou je gas maar." En dat is volgens Van Baalen realistisch.

Voldoende gas
Het is voor Nederland zeker mogelijk om onze gasbehoefte op andere manieren te bevredigen, zegt de europarlementariër. "Er zijn meerdere landen in Europa die voldoende gas hebben, zoals de Noren en de Britten. We krijgen ook vloeibaar gas uit Algerije. Er zijn allerlei mogelijkheden om daarin te voorzien. Het zelfde geldt ten opzichte van olie. Maar dat moet snel worden onderzocht. Want je moet natuurlijk alleen dingen doen die je ook kunt waarmaken. En ik verwacht dat de regeringsleiders daar aanstaande donderdag knopen over doorhakken.”

Van Baalen noemt de annexatie van De Krim onaanvaardbaar. "Het is illegaal en het is ongelooflijk slecht voor de vrede in Europa. In 1975 is in Helsinki afgesproken dat grenzen zoals ze zijn."

Hij vindt ook niet dat de internationale gemeenschap vrede moet hebben met de annexatie. "Als je dat doet, zeg je tegen Poetin dat hij deze slag heeft gewonnen. En Poetin behoort tot dat slag leiders die denken; wat is dan de volgende slag. En dat zal Oost-Oekraïne zijn. Je kunt je hier niet bij neerleggen omdat het ingaat tegen alle afspraken. Grenzen zijn grenzen en daar gaan we niet aan morrelen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen