Na 'Sotsji' vecht Poetin weer met blote vuisten
De overgangsregering in Oekraïne is niet legitiem. Dat zegt de Russische premier Medvedev. Bovendien zou de huidige situatie in Oekraïne een bedreiging zijn voor de Russische belangen én de Russische burgers.
Volgens correspondent Olaf Koens mogen we die uitspraken met een korreltje zout nemen. "In de eerste plaats moeten we er rekening mee houden dat ze zijn gedaan door premier Medvedev. Niet door president Vladimir Poetin, de man die de dienst uitmaakt."
Oekraïne verloren
"Aan de andere kant", gaat Koens verder, "zit Rusland nog in de problemen. Rusland weet heel goed dat het Oekraïne nu min of meer verloren is. Victor Jankoekovitsj is verdwenen, niemand weet waar hij is. De nationalisten met een behoorlijk anti-Russisch sentiment nemen de boel over. Medvedev zegt dat de Russen geen zaken doen met mensen met zwarte maskers en kalasjnikovs die zichzelf een overheid noemen. Ook de ambassadeur is inmiddels teruggeroepen."
Daarmee is de financiële steun vanuit Rusland, die eerder aan Oekraïne is beloofd, van de baan, beaamt Koens. "Absoluut. In ieder geval tijdelijk. Rusland beloofde eerder zo'n 12 miljard euro aan Oekraïne nadat de deal met de Europese Unie werd afgeslagen. Van dat geld is, als ik mij niet vergis, slechts 15 procent tot op heden overgemaakt. De rest staat tijdelijk op pauze. Dat zal voorlopig ook niet 'terugkeren'."
Onrust stoken, leger inzetten
De grote vraag is nu wat er gaat gebeuren in Rusland. "Tenminste, wat gaat er gebeuren in het oosten van Oekraïne? Er zijn eigenlijk twee belangrijke punten hier. In het oosten is zware industrie waar Rusland de dienst uitmaakte, waar Russisch wordt gesproken en waar veel etnische Russen wonen. En je hebt ook nog de Krim, dat prachtig mooie schiereiland in het zuiden van Oekraïne. Dat is eigenlijk altijd Russisch geweest en is pas in de jaren vijftig bij Oekraïne gekomen. Die twee delen voelen meer met Moskou dan met Brussel, soms ook meer met Moskou dan met Kiev. Grote vraag is of Rusland onrust zal stoken? Natuurlijk. Het leger inzetten? Dat lijkt nog een stap te ver."