Oekraine12 sep '14 15:29Aangepast op 12 sep '14 17:42

30 Extra onderzoekers naar Oost-Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Er gaan 30 extra onderzoekers naar het oosten van Oekraïne. Ze vertrekken vandaag al en gaan naar de stad Charkov, waar momenteel al 15 onderzoekers zijn.

Een foto van 9 september uit Grabovo
Een foto van 9 september uit Grabovo

Zodra het veilig genoeg is, kunnen ze snel terugkeren naar het gebied waar het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines terecht is gekomen.  Het team wordt uitgebreid om snel te kunnen handelen als de situatie wel verantwoord is om weer aan het werk te gaan. "We zetten alles op alles om weer terug te keren'', zegt premier Mark Rutte.

Volgens Fred Westerbeke, hoofdofficier van justitie van het landelijk parket, zal het binnenkort inderdaad veilig genoeg zijn om er weer aan de slag te gaan.

Fragiel
De repatriëringsmissie werd begin augustus opgeschort omdat het te onveilig was in het rampgebied. Het staakt-het-vuren daar is volgens Rutte een hoopvolle ontwikkeling. Maar de veiligheid rond de crashsite is nog steeds "fragiel'', zei hij. Nederland houdt de situatie voortdurend in de gaten en kijkt samen met Maleisië, Australië, Oekraïne en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) of het mogelijk is weer verder te zoeken naar stoffelijke resten en bezittingen van slachtoffers van de vliegramp.

Ook het onderzoek naar de toedracht en de schuldigen is gebaat bij toegang tot het gebied, zei Rutte. "Ik kan geen garantie geven dat we toegang krijgen tot de rampplek. Maar als we er kunnen werken, zullen we dat meteen weer gaan doen.'' Het kabinet heeft altijd gezegd het liefst voor eind oktober weer aan de slag te gaan, omdat daarna de winter invalt.

Nederland onderhandelt volgens Rutte niet rechtstreeks met de rebellen die het rampgebied in handen hebben, omdat ons land die niet erkent. Die contacten lopen via de OVSE.

'Nog stoffelijke resten op rampplek'
De zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk is bereid de veiligheid te garanderen van deskundigen die onderzoek willen doen op de rampplek. Tot nu toe heeft niemand echter contact met de separatistische leiders in Oost-Oekraïne opgenomen, zegt vicepremier Andrej Poergin van de Volksrepubliek tegen het Russische persbureau RIA Novosti.

Er zijn volgens Poergin nog menselijke resten op het terrein waar het toestel neerstortte. "Dit is een gebied van 20 vierkante kilometer. Er zijn vele resten daar.''

Het toestel van rampvlucht MH17 werd op 17 juli neergeschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

Gerelateerde artikelen