Oekraine13 aug '14 12:36

'Snel met Poetin om de tafel om harde handelsoorlog te voorkomen'

Auteur: Pieter van den Akker

"Terug naar de tafel en proberen een oplossing te vinden." Dat is volgens Nederlandse economen wat het Westen nu moet doen om de verstoorde relatie met het Rusland van Poetin te herstellen. Als we niet snel gaan praten met de Russen, kunnen de wederzijdse sancties uitmonden in een harde handelsoorlog, zo waarschuwen de economen.

Dat zeggen Sylvester Eijffinger (hoogleraar Financiële Economie), Harald Benink (hoogleraar bankwezen en financiering) en Wim Boonstra (hoofdeconoom van de Rabobank) in het economenpanel op BNR.

"Hoe langer de boycot en de tegensancties duren, hoe schadelijker de gevolgen. Niet alleen op het gebied van voedselprijzen die dumpprijzen worden, maar het gaat verder", begint Eijffinger. "Nederland heeft een speciale positie. Nederland heeft een gasvoorraad, dus zal niet zo gauw geraakt worden door de gas- en olie-exporten uit Rusland die minder worden. Maar Nederland neemt wél deel aan een groot strategisch project: de gasrotonde."

Poetin kijkt naar andere partners
"Je ziet dat Poetin nu al bezig is om naar andere partners te kijken voor z’n exporten. Zo worden Iran en andere landen benaderd. Het strategisch belang van de sancties voor Nederland kunnen op lange termijn nog wel eens groter zijn dan puur de exportproducten.”

Wim Boonstra vult aan: “Een groot deel van de export naar landen in de Baltics gaat uiteindelijk ook naar Rusland. Daar zitten namelijk heel grote distributiecentra. Dat zie je niet aan de CBS-cijfers, maar het zijn wel harde feiten. We moeten dit volstrekt niet bagatelliseren. We moeten heel snel op Europees niveau een reactie formuleren en zorgen dat we elkaar binnen de Europese Unie niet in de weg gaan lopen."

Eijffinger: “We moeten voorkomen dat dit helemaal uit de hand loopt, dat het een echte regelrechte handelsoorlog wordt. Dan verliest iedereen.”

Poetin gaat niet opzij
"Je moet heel goed nadenken over je huidige strategie", vindt Harald Benink. "Poetin is iemand die de strategie van de Euraziatische Unie heeft: eigenlijk een soort Rusland met landen eromheen opbouwen. Wat wij nu doen met de sancties is tegen de Russen zeggen: ‘Je moet je steun loslaten voor de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne of je krijgt sancties’. Maar Poetin gaat niet opzij, die laat de Russische rebellen niet vallen. Dat betekent dat je dan in een soort escalatiescenario komt. Je moet naar andere wegen gaan kijken om te blijven praten. En dat doen we dus niet."

Gerelateerde artikelen