Oekraine24 mrt '14 08:20Aangepast op 24 mrt '14 16:22

'G7-top Oekraïne overschaduwt nucleaire top volkomen'

Auteur: Thijs Baas

De regeringsleiders van de G7 komen vandaag in het Catshuis samen om de situatie in Oekraïne te bespreken. In de wereldpers overschaduwt deze bijeenkomst volkomen de nucleaire top, meldt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. "Dat vind ik eerlijk gezegd zo gek niet, want de nucleaire top gaat alleen maar over een voornemen van een voornemen en verder niets."

Concreet zal de G7, bestaande uit VS, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Japan en Italië niet veel kunnen doen aan de situatie rond Oekraïne en Rusland, vreest buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. "Er is alle reden tot grote zorg, maar concreet iets doen betekent dat je of economische maatregelen moet nemen - en die gaan altijd ten koste van jezelf - en het is maar de vraag of Poetin zich er iets van aantrekt. Die vindt de wereld groter dan alleen het Westen en daarom keert hij zich steeds meer naar Azië."

China maakt immers geen deel uit van de G7 en valt dus buiten de besprekingen. "Dus ik denk dat de G7 enigszins gefrustreerd en erg boos met een scherpe verklaring zal komen, maar dan heb je het wel gehad. Het was verstandig geweest als Rusland er gewoon bij was geweest. The New York Times stelde volkomen terecht dat het nou net de verkeerde beslissing was om Rusland eruit te kieperen. Het was een prachtige gelegenheid om neus aan neus met ze te zitten, op basis van gelijkwaardigheid. En dat moet toch echt gebeuren."

Wat rest voor de westerse mogendheden is niet meer dan een gesprek tussen Obama en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov, zegt Hammelburg. "Maar ja, daar blijft het bij. Het was veel beter geweest als die zeven landen op een normale manier met Rusland hadden kunnen praten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen