Oekraine14 mrt '14 17:08Aangepast op 14 mrt '14 18:24

'Behulpzaam' gesprek over Krim lost niets op

Auteur: ANP Nieuws

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov zijn er vrijdag in een lang gesprek niet in geslaagd op de valreep de angel uit het conflict rond Oekraïne te halen.

EPA
EPA

Moskou slaat ondertussen dreigende taal uit tegen Kiev en houdt grootschalige manoeuvres.

Kerry en Lavrov spraken urenlang met elkaar in de ambtswoning van de Amerikaanse ambassadeur in Londen. Na afloop noemde Lavrov de dialoog weliswaar 'behulpzaam', maar beide landen zijn het nog steeds 'oneens'. Rusland blijft vastbesloten de uitkomst van het referendum op de Krim zondag over afscheiding van Oekraïne te erkennen. De VS vinden het referendum illegaal. Het geldt als zeker dat een meerderheid van de voornamelijk Russische bevolking van het schiereiland zich zal uitspreken voor aansluiting bij Rusland.

Geen internationale bemiddeling nodig
Lavrov herhaalde dat het Kremlin geen internationale bemiddeling nodig heeft in de relaties tussen Moskou en Kiev. Rusland heeft naar zijn zeggen geen plannen het oosten van Oekraïne binnen te vallen.

Eerder op de dag klonk nog dreigendere taal uit het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou. Dat liet weten dat het zich het recht voorbehoudt om ook op andere plekken dan de Krim in te grijpen "om de eigen mensen in Oekraïne te beschermen''. Dat was een reactie op onlusten in de Oost-Oekraïense stad Donetsk donderdagavond. Een 22-jarige man werd daar doodgestoken tijdens confrontaties tussen pro-Russische betogers en een westersgezinde menigte die tegen de Russische inval van de Krim ageerde. Het slachtoffer zou een anti-Russische Oekraïense nationalist zijn.

Oefeningen
Het Russische leger houdt ondertussen meerdere grote oefeningen buiten het eigen grondgebied: niet alleen aan de grens bij Oekraïne, maar ook boven de Middellandse Zee en in het noordpoolgebied. Met de tot op heden grootste militaire oefening in het noordpoolgebied heeft Rusland nogmaals onderstreept aanspraak te maken op de enorme olie- en gasreserves in het gebied. De laatste president van de Sovjet-Unie en Nobelprijswinnaar Michail Gorbatsjov (83) waarschuwde vrijdag voor een nieuwe Koude Oorlog.

De Europese Unie is ondertussen volop bezig met een 'zwarte lijst' van vermoedelijk vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag besluiten tot sancties tegen de mensen op de lijst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen