Oekraine31 mrt '14 01:35Aangepast op 31 mrt '14 06:43

Kerry en Lavrov niet eens na urenlang gesprek

Auteur: ANP Nieuws

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry hebben zondagavond in Parijs lang onderhandeld over een diplomatieke oplossing voor de Oekraïne-crisis.

EPA
EPA

Het gesprek duurde 4 uur, maar de partijen kwamen niet nader tot elkaar.

'De-escaleren'
Volgens Kerry hebben hij en Lavrov wel voorstellen gedaan om de situatie rond Oekraïne te 'de-escaleren'. Lavrov liet op zijn beurt weten dat Moskou en Washington het erover eens zijn dat samenwerking met Oekraïne nodig is om tot een oplossing te komen.

Kerry herhaalde ook de Amerikaanse bezorgdheid over de opbouw van Russische troepen aan de grens met Oekraïne die volgens de VS voor een 'klimaat van angst en intimidatie' zorgen . Lavrov had al voor het gesprek de Russische wens geuit dat Oekraïne een federatie wordt en zich neutraal opstelt.

'Volledige capitulatie'
De nieuwe machthebbers in Kiev hebben dat fel van de hand gewezen. "Deze agressor wil maar één ding, de volledige capitulatie, splitsing en vernietiging van de soevereiniteit van Oekraïne'', aldus een regeringsverklaring.

Kerry was eigenlijk op de terugweg van Saudi-Arabië naar Brussel voor een NAVO-ontmoeting, maar hij vloog naar Parijs voor het gesprek met Lavrov.

Vorige week spraken de ministers elkaar ook al in Den Haag, bij de nucleaire top. Dat gebeurde vlak voordat de G7-leiders de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim scherp veroordeelden in de 'Den Haag-verklaring'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen