Oekraine27 nov '14 13:15

Oekraïne beschuldigt Russen van schending mensenrechten

Auteur: BNR Webredactie

Rusland moet een verklaring afleggen voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over de annexatie van de Krim. Dat wil het Hof. Oekraïne is naar het Hof gestapt omdat er burgers en militairen zouden zijn omgekomen door de Russische steun aan de separatisten.

Internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops denkt dat Rusland het verzoek inwilligt. “Ze hebben nu uitsluitend te maken met de verplichting die ze hebben ingevolge het Europees Mensenrechtenverdrag. Rusland is daar partij bij en zal dus in dit geval gevolg moeten geven aan die oproep. Ik denk ook wel dat ze dat doen.”

Het is overigens vrij bijzonder dat zo’n statenklacht wordt ingediend. Dat is in het verleden niet vaak gebeurd, aldus Knoops. “Ik denk ook niet dat Rusland het risico wil lopen dat men door niet-verschijning toch een uitspraak tegen zich weet van het Europees Hof."

'Weg naar Europees Hof makkelijker'
Eerder deed ook het verhaal de ronde dat Oekraïne naar het Internationaal Strafhof in Den Haag wilde stappen. Maar dat is er niet van gekomen. Knoops: “Nee, de regering van Oekraïne heeft alle wegen uitgezocht die er internationaalrechtelijk mogelijk zouden zijn. Ook de weg naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat ligt qua jurisdictie, bevoegdheid allemaal veel moeilijker. De weg naar het Europees Hof is in dat opzicht veel makkelijker omdat Rusland zoals gezegd partij is bij dat Europees verdrag en in beginsel dus ook verplicht is gevolg te geven aan zo’n oproep.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen