Oekraine12 aug '14 07:10Aangepast op 12 aug '14 10:31

Russisch konvooi naar Oost-Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Een Russisch konvooi van zo'n 280 trucks met humanitaire hulpgoederen is dinsdag vanuit Rusland vertrokken richting Oost-Oekraïne. Dat meldt het Russische persbureau Itar-Tass.

Een Oekraïense soldaat houdt de wacht in de buurt van Donetsk
Een Oekraïense soldaat houdt de wacht in de buurt van Donetsk

"Daarover zijn afspraken gemaakt met Oekraïne'', zei de Russische presidentswoordvoerder Dmitri Peskov. Maandag waarschuwde de Verenigde Staten dat iedere Russische inmenging in Oekraïne zonder toestemming van Kiev 'onacceptabel' is en een schending van het internationale recht zou zijn.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zal het Russische konvooi met humanitaire hulpgoederen voor Oost-Oekraïne begeleiden. Volgens een Oekraïense bemiddelaar gaat de OVSE met het konvooi mee door het noordoostelijke deel van Oekraïne naar de stad Loehansk.

Voedsel en water
Volgens de website Russia Today (RT) vervoeren de trucks voedsel, geneesmiddelen en drinkwater. Rusland heeft ondertussen een troepenmacht van 45.000 man verzameld langs de Oekraïens-Russische grens, meldt de NAVO. Die waarschuwt dat de humanitaire actie als dekmantel zou kunnen dienen voor een Russische invasie.

Deze humanitaire missie wordt volgens woordvoerder Peskov uitgevoerd door burgers en niet met behulp van het Russische leger. Volgens regionale autoriteiten in Moskou zijn de hulpgoederen 'verzameld door inwoners van Moskou en de regio rondom de hoofdstad', meldt Russisch persbureau Ria Novosti.

Grote stap
“Als het waar is, zou het enorm grote stap zijn”, reageert correspondent Harald Doornbos op BNR. “Met name omdat het er op dit moment naar uitziet dat het westen niet akkoord gaat met dit zogenaamde humanitaire konvooi. Itar-Tass zegt eigenlijk dat het konvooi de grens overgaat, maar het wordt nog niet bevestigd door andere bronnen. Maar het zou natuurlijk gewoon waar kunnen zijn, omdat het Russsische persbureau bij dat konvooi aanwezig is en kan zien of het zich verplaatst of niet.”

Oplopende spanning
“Als dit waar is, loopt de spanning zeer zeker op”, gaat hij verder. “Oekraïense autoriteiten zullen zeggen van ‘kijk, dat Russische konvooi zal een internationale grens passeren als het echt Oekraïne ingaat’. Oekraïne wil daar natuurlijk zeggenschap over hebben. Er moet eerst een akkoord uit Kiev komen. Dan hebben de NAVO, de EU en Amerika er ook mee te maken. Maar dat signaal is er niet gekomen. Dat licht is niet op groen gezet door Kiev."

 

In Donetsk is het op het moment nog rustig. Doornbos: “Het duurt altijd een tijdje voordat zulk nieuws doorsijpelt. Poetin had gisteren al gezegd dat het konvooi zou gaan rijden, omdat er volgens de Russen in delen van Oost-Oekraïne een humanitaire catastrofe  heerst. Als het klopt, is het heel spannend wat de gevolgen zijn van dat konvooi.”

Kees Homan, defensiespecialist bij Instituut Clingendael, heeft z’n vraagtekens: “Ik heb hier de verklaring van het Rode Kruis voor me. Er staat dat de veiligheid van het konvooi moet worden gegarandeerd, maar dat dat niet mag gebeuren  door middel van bewapende escortes."

Dan:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen