Oekraine7 nov '14 18:03

Russische inval zet staakt-het-vuren zwaar onder druk

Auteur: Thijs Baas

Russische tanks, kanonnen en trucks zijn Oekraiëne binnengereden. Dat meldt een woordvoerder van het Oekraïense regeringsleger. De Russische tanks, kanonnen en trucks die Oekraïne gisteren binnenreden zetten de onlangs in Minsk gesloten overeenkomst tussen Oekraïne en Rusland verder onder druk. Dat meldt Rusland-correspondent Olaf Koens.

Rusland ontkent de inval van de militaire colonne, maar Koens bevestigt hardnekkige geruchten dat 32 tanks en 16 kanonnen de Oekraïense grens zijn overgestoken. Een grove schending van de overeenkomst die onlangs in de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd gesloten. "We zien dat in het oosten van Oekraïne het staakt-het-vuren steeds verder onder druk komt te staan. We moeten voorzichtig zijn met alles wat het Oekraïense ministerie van Defensie laat weten, maar als het daadwerkelijk zo is, lijkt het erop dat de spanningen alleen maar toenemen."

Dat past in het beeld dat zich al een tijdje ontwikkelt, zegt Koens. "De rebellen zinnen een beetje op een tegenaanval, dus het zou goed kunnen dat het de komende tijd wat verder uit de hand gaat lopen. De komende dagen wordt er gepraat tussen de Russen en de Oekraïners." Het wachten is op een reactie uit het Kremlin. "Rusland respecteert de verkiezingen in Oost-Oekraïne wel, maar erkent deze niet en dát is volgens de Oekraïners in ieder geval een stap in de goede richting. De Oekraïners vrezen de tegenaanval van de rebellen op bijvoorbeeld Marioepol of Slovjansk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen